Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Izraelskí vedci vypestovali ďatlovníky zo starovekých semien

Izraelskí vedci vypestovali ďatlovníky zo starovekých semien

Izraelským vedcom sa podarilo vypestovať 6 rastlín z 32 starovekých ďatlových semien, ktoré objavili v archeologických náleziskách v oblasti Mŕtveho mora, vrátane pevnosti Masada a v Kumráne. Sadenice dokonca dostali svoje mená a to: Adam, Jonah, Uriel, Boaz, Judith a Hannah. 

Klíčivosť 2000 rokov starých semien ďatlovníka pravého (Phoenix dactylifera) z archeologických nálezísk v Judskej púšti dáva vedcom jedinečnú príležitosť k výskumu judskej ďatlovej palmy. Judské kráľovstvo, ktoré vzniklo v 11. storočí p. n. l., bolo známe pre kvalitu a množstvo svojich ďatlí. Ďatle, ktoré boli pestované okolo Jericha a Mŕtveho mora boli klasickými spisovateľmi oceňované pre svoju značnú veľkosť, sladkú chuť, trvanlivosť a liečivé vlastnosti.

Rádiokarbónové datovanie odhalilo, že semená, ktoré vedci použili sú z obdobia 4. storočia p. n. l. až 2. storočia n. l. a sú z rôznych lokalít daného regiónu, východným smerom až na územie dnešného Iraku.

Semená sa dodnes uchovali vďaka suchej klíme miest, na ktorých boli nájdené. Ich klíčenie trvalo až 9 mesiacov a vedci s nimi zachádzali veľmi jemne. 

Adam, Jonah a Hannah boli vysadené v kibuci Ketura, kde je možné sa na ne pozrieť. Ostatné rastliny sú umiestnené v skleníku.

Zdroj: eretz.cz


Späť na správy