Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Jad Vašem vydal nový online kurz o antisemitizme

Jad Vašem vydal nový online kurz o antisemitizme

Čo je antisemitizmus, aké sú jeho príčiny? Ako sa počas histórie menil a ako bol následne umožnený holokaust? A ako sa prejavuje dnes? Odpovede na tieto otázky a mnohé ďalšie sú predmetom nového online kurzu v angličtine, ktorý vytvorilo e-learningové oddelenie jeruzalemského pamätníka holokaustu Jad Vašem v spolupráci s platformou FutureLearn. Šesťtýždňový kurz je pripravený na registráciu záujemcov a pre všetkých je zdarma. Prvý turnus začína 19. marca.

Unikátny kurz poslucháčov prevedie dvoma tisíckami rokov histórie, pričom sa bude snažiť zodpovedať hlavné otázky ohľadom evolúcie a povahy antisemitizmu, vrátane jeho povahy v dobe po holokauste, a ako Izrael a sionizmus zapadli do príbehu antisemitizmu dnes. Medzi prednášajúcimi a prispievateľmi je 50 expertov - historikov, lingvistov, politológov, sociológov, náboženských lídrov - z celého sveta.

Prvé tri týždne bude kurz sledovať evolúciu antisemitizmu od doby starovekého Grécka a Ríma, cez stredovek, novovek, až po modernú dobu. V druhej polovici sa kurz zameria na antisemitizmus v dnešnom svete - vrátane antisemitizmu u krajnej pravice, krajnej ľavice, v arabskom a islamskom svete a šírenie nenávisti online. Budú ukázané príklady zachovania starých antisemitských trópov a vznik nových, predovšetkým popieranie holokaustu a antisionismus.

Poslucháči, ktorí kurz dokončia, budú vedieť vysvetliť historické a ideologické korene antisemitizmu, identifikovať antisemitský jazyk a konania, diskutovať o prejavoch antisemitizmu dnes a rozlíšiť medzi antisemitizmom a legitímnou kritikou štátu Izrael.

Zdroj: ztis.cz, 6.3.2018 (-jg-)


Späť na správy