A toto je svedectvo, že Boh nám dal večný život, a tento život je v Jeho Synovi. (1. Ján 5,11)

Juh Izraela pod paľbou - 430 rakiet za 24 hodín

Juh Izraela pod paľbou - 430 rakiet za 24 hodín

Obyvatelia juhu Izraela sa v sobotu prebudili do masívnej paľby rakiet z Gazy, na územie Izraela bolo vystrelených viac ako 430 rakiet. Okrem toho odborníci IDF objavili a zlikvidovali útočné tunely, ktoré viedli z územia Gazy do Izraela. To všetko po tom, kedy v Izraeli skončil sviatok Pesach a v Gaze sa začína Ramadán (začal v nedeľu večer). A navyše, Hamas úplne otvorene priznáva spoluprácu s Islamským džihádom. Napätie eskalovalo po piatkových protestoch v pohraničnom pásme Izraela a Gazy. Čo sleduje Hamas, ktorému sa v posledných týždňoch dostalo zo strany Izraela veľa ústupkov, vrátane rozšírenia pásma rybolovu?

Momentálne izraelské letectvo bombarduje v Gaze strategické ciele, v Izraeli bolo zrušené vyučovanie v školách do vzdialenosti 40 km od pásma Gazy. V nemocniciach bolo hospitalizovaných viac ako 120 zranených, v Aškelone zraneniam po zásahu raketou podľahol 58 ročný muž. Na juh Izraela nejazdia vlaky.

Člen zahranično-bezpečnostného výboru Knesetu, poslanec Moti Jogev sa vyjadril k zhoršeniu bezpečnostnej situácie na juhu Izraela. Jogev uviedol, že masívne ostreľovanie Izraela zo strany Hamasu a Islamského džihádu zaväzuje Izrael k obrane svojich občanov, súčasne by sa tiež mala zničiť všetka Izraelu známa infraštruktúra Hamasu slúžiaca teroru.

Zdroj: eretz.cz, 5.5.2019, krátené


Späť na správy