Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Katarská kríza: vyhostenie predstaviteľov Hamasu

Katarská kríza: vyhostenie predstaviteľov Hamasu

V súvislosti s diplomatickou krízou v Katare sa vláda pod nátlakom koalície arabských veľmocí na čele s Egyptom a Saudskou Arábiou odhodlala v pondelok 5. júna vyhostiť z krajiny niekoľkých vrcholných predstaviteľov Hamasu. Podľa izraelských tajných služieb je medzi vyhostenými aj strojca únosu a vrážd troch židovských chlapcov zo Západného brehu v roku 2014, ktoré predchádzali eskalácii konfliktu s Gazou a vojenskej operácii Obranné ostrie.

Egypt, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Bahrajn obviňujú Katar, ropnú veľmoc v Perzskom zálive, že podporuje terorizmus a militantný režim v Iráne, ktorý ohrozuje stabilitu v regióne, a povstaleckú vládu v Jemene. Ide o najzávažnejšiu diplomatickú krízu medzi významnými arabskými štátmi za posledné roky.

Izraelskí predstavitelia na čele s ministrom obrany Avigdorom Libermanom krok katarskej vlády uvítali. Celkovo je nátlak arabských krajín na Katar podľa neho dokladom možnosti širšej regionálnej spolupráce krajín proti terorizmu riadeného z Iránu.

Zdroj: ztis.cz, 7.6.2017, krátené (-red-)

Foto: Dauha, hlavné mesto Kataru

 


Späť na správy