Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

„Klamali ste mi,“ mal sa Trump rozkričať na Abbása

„Klamali ste mi,“ mal sa Trump rozkričať na Abbása

Aj keď vzťahy medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho palestínskym náprotivkom Mahmúdom Abbásom sa zdajú byť vrelé, minulý utorok pri Trumpovej návšteve v Betleheme došlo aj na ostrú kritiku. Podľa izraelských a amerických médií sa mal Trump na Abbása rozkričať za jeho údajnú podporu podnecovania násilia proti Izraelčanom.

„Vo Washingtone ste mi klamali. Hovorili ste o svojom záväzku k mieru a pritom mi Izraelčania ukázali vaše osobné zapojenie do podnecovania [proti Izraelu],“ mal sa Trump rozkričať na šokovaného Abbása. Podľa televíznej reportáže izraelského kanálu Channel 2 nasledovalo po výbuchu niekoľkominútové ticho zo strany Palestínčanov a stretnutie nabralo na určitú dobu napätú atmosféru. Palestínske zdroje však tieto správy popreli a stretnutie opísali ako dobré a k veci. Stretnutie Abbása s Trumpom v Betleheme sa odohralo počas druhého dňa návštevy amerického prezidenta v Izraeli a na palestínskych územiach.

Ich prvé stretnutie prebehlo 3. mája vo Washingtone, kde Trump naliehal na Abbása, aby zastavil podnecovanie a „vyriešil“ politiku palestínskej vlády, ktorá garantuje finančné štipendiá pre teroristov a ich rodiny. Abbás zas Trumpa uistil, že problém Palestínčanov spočíva v okupácii, stavaní osád a uznaní palestínskeho štátu „tak, ako my ho uznávame“, a nie s „judaizmom“. Počas stretnutia v Bielom dome Abbás Trumpovi povedal, že „vychovávame našu mládež, naše deti a naše vnúčatá v kultúre mieru“. Na to vtedy odpovedal izraelský premiér Netanjahu, že „Palestínska samospráva nanešťastie pomenúva školy po masových vrahoch Izraelčanov a teroristom za ne vypláca mzdy“.

Podľa minulý mesiac zverejnenej štúdie IMPACT-SE, inštitútu pre monitorovanie mieru a kultúrnej tolerancie v školskom vzdelávaní, palestínske učebnice pre prvú až štvrtú triedu základnej školy glorifikujú mučeníctvo a démonizujú Izrael. Podľa správy organizácie došlo od minulého vykonania podobnej štúdie k „alarmujúcemu zhoršeniu“.

Po stretnutí s Mahmúdom Abbásom minulý týždeň v Betleheme Donald Trump zopakoval, že terorizmus nesmie byť „odmeňovaný“ a vyjadril istotu, že obe strany sú pripravené na mier.

Zdroj: ztis.cz, 29.5.2017 (-jg-)


Späť na správy