Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Kuvajtské aerolinky majú právo odmietnuť Izraelčanov

Kuvajtské aerolinky majú právo odmietnuť Izraelčanov

Kuvajtské aerolínie môžu odmietnuť, aby v Nemecku na ich palubu nastúpili izraelskí občania. Rozhodol to minulý týždeň súd vo Frankfurte. Zamietol tak žalobu židovského študenta trvale žijúceho v Nemecku, ktorému spoločnosť Kuwait Airways zamietla prepravu po tom, čo objavila, že je držiteľom aj izraelského pasu.

Študent s nimi chcel roku 2016 letieť z Frankfurtu do Bangkoku s medzipristátím v Kuvajte. Spoločnosť mu ale pár dní pred odletom rezerváciu letu zrušila, pretože cestujúci je Izraelčan. Ponúkla mu zabezpečiť let do Bangkoku s inou spoločnosťou, čo ale postihnutý odmietol a kuvajtského prepravcu zažaloval. Nemecký súd však rozhodol, že spoločnosť mala právo letenku zrušiť, pretože by ona a jej zamestnanci mohli čeliť veľkým ťažkostiam doma - konala by totiž proti zákonom svojho štátu. Súd podotkol, že nemecké zákony zakazujú diskrimináciu na základe rasy, náboženstva alebo etnicity, ale nie národnosti a dodal, že nie je v jeho právomoci rozhodovať, či je kuvajtský zákon z roku 1964, ktorý zakazuje Kuvajťanom akýkoľvek styk s Izraelčanmi, legitímny.

Za „trápne rozhodnutie pre Nemecko“ toto súdne rozhodnutie označil študentov právnik. Kritizoval ho aj starosta Frankfurtu Uwe Becker. „Letecký prepravca, ktorý praktizuje diskrimináciu a antisemitizmus tým, že odmieta izraelských občanov, by nemal mať povolené pristávať a odlietať z Frankfurtu,“ povedal.

Deidre Bergerová, riaditeľka berlínskej pobočky American Jewish Committee, denníku Bild povedala, že Nemecko by malo v tomto smere nasledovať príklad USA a Švajčiarska. „Ak sa aerolinky rozhodnú nebrať na svoju palubu Izraelčanov, nemalo by im byť dovolené v Nemecku fungovať. Politici by sa nemali vyhýbať svojim povinnostiam a jednoducho všetko zviesť na súdy,“ povedala.

Kuvajtský letecký prepravca zrušil v januári 2016 priamu linku medzi New Yorkom a Londýnom, ktorá dovtedy lietala pravidelne 35 rokov. Americké ministerstvo dopravy totiž prišlo na to, že aerolinky porušujú zákony USA tým, že odmietajú prepravovať pasažierov na základe ich štátnej príslušnosti. Toto rozhodnutie nasledovalo po tom, čo sa občan Izraela odvolal proti skoršiemu negatívnemu rozhodnutiu ministerstva.

Zdroj: ztis.cz, 18.11.2017 (-jg-)

Foto: ilustarčná fotografia


Späť na správy