Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Matka s dcérou našli lampu z čias Makabejských

Matka s dcérou našli lampu z čias Makabejských

Oddychový výlet v severnej časti údolia Beit She’an dostal čosi navyše, keď matka s dcérou objavili starobylú hlinenú lampu datovanú do helenistickej periódy, kedy Júda Makabejský bojoval proti tyranovi Antiochovi zhruba pred 2200 rokmi.

Idúc asi týždeň dozadu kopčekmi blízko historickej oblasti pri údolí Jordánu, sedemročná Hadas Goldberg-Kedarová a jej matka Ayelet si všimli dobre zachovanú keramiku pri vchode do diery dikobraza. Predpokladali, že predmet tam zanechali zlodeji starožitností, preto Ayelet s nálezom kontaktovala Oddelenie prevencie lúpeží Izraelského pamiatkového úradu. Zakrátko prišiel Nir Distelfeld, inšpektor jednotky pôsobiacej v krajine proti zlodejom archeologických nálezísk, aby preskúmal lampu. Distelfeld určil, že dikobraz odkryl v rámci kopania svojho úkrytu pred zimou vzácny nález.

Podľa doktorky Einat Ambar-Armonovej, vzdelávacej a komunitnej koordinátorky pre severnú oblasť Izraelského pamiatkového úradu, je táto hlinená lampa charakteristická pre 2. storočie pred Kristom, helenistické obdobie počas makabejskej revolty proti Grécku.

"Počas tohto obdobia začali sériovo vyrábať hlinené lampy: vrchné a spodné časti boli vyrobené oddelene a potom boli spojené," povedala Ambar-Armonová. "Nová technika umožňovala masovú výrobu lámp, navyše so širokou škálou dekorácií. V neskorších obdobiach sa na lampách niekedy objavovali sviečky a iné židovské ozdoby."

Tento objav potvrdzuje aktivitu vyvíjanú v údolí Beit She’an počas helenistického obdobia.

"Je obzvlášť zaujímavé, že v roku 1960 bola náhodne nájdená iná lampa v kibuci Hefziba s fascinujúcimi nápismi z helenistickej éry," poznamenala. "Nápis v gréčtine je vlastne kópiou štátnej korešpondencie medzi Antiochom III, ktorý bol prvým panovníkom seleukovskej rodiny a ich regionálnym vládcom. Antiochus III, zmienený v nápise, mal sklon byť milosrdný voči Židom, na rozdiel od svojho syna Antiocha Epifana, známeho ako Antiochus Zlý."

Ambar-Armonová poznamenala, že v čase Antiocha Epifana dekréty a perzekúcie proti Židom boli bezprecedentné, čo nakoniec viedlo k vypuknutiu makabejského povstania proti Grékom v roku 167 pred Kristom.

Medzitým Goldberg-Kadarová a jej dcéra darovali lampu pamiatkovému úradu a dostali certifikát uznania vzorného občana Izraela.

Zdroj: Jerusalem Post, 12.12.2017

Foto: Izraelský pamiatkový úrad


Späť na správy