Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára a svet si v tento deň pripomenul 73. výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou v roku 1945. Organizácia Spojených národov na svojej webovej stránke pri tejto príležitosti uviedla, že v roku 2018 kladie dôraz na univerzálny rozmer holokaustu a zdôrazňuje, že vzdelávanie o tejto tragédii by malo podnietiť ľudstvo, aby odmietlo akékoľvek formy rasizmu, násilia a antisemitizmu.

Valné zhromaždenie OSN 1. novembra 2005 stanovilo, že 27. január bude Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu a bude sa pripomínať každý rok. Vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan po schválení rezolúcie označil holokaust za „jednoznačné zlo“. Neskôr, 26. januára 2007, VZ OSN schválilo rezolúciu, v ktorej odsúdilo popieranie holokaustu. Stalo sa tak niekoľko týždňov po Iránom organizovanej konferencii, ktorej účastníci spochybňovali masové vyvražďovanie Židov počas druhej svetovej vojny.

Nemecký vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau oslobodil oddiel Červenej armády 27. januára 1945. Nemecké vojská, ktoré okupovali Poľsko, ho založili v roku 1940 ako pracovný tábor pre poľských väzňov. Postupne ho rozširovali na rozľahlý pracovný a vyhladzovací koncentračný tábor pre Židov, ktorých doň privážali z celej Európy. V tábore použili 3. septembra 1941 po prvý raz cyklón B a v plynovej komore ním zabili 600 sovietskych vojnových zajatcov a 250 ďalších väzňov. Koncom marca 1942 prišli do Auschwitzu prvé transporty Židov zo Slovenska a Holandska.

Ohromení a šokovaní vojaci Červenej armády vstúpili 27. januára 1945 do vyhladzovacieho tábora a oslobodili zvyšných 7600 zúbožených väzňov. Počet ľudí zabitých v Aschwitzi-Birkenau nie je možné presne určiť: podľa odhadov historikov ide o 1,2 - 1,6 milióna osôb. Väčšinu obetí tvorili ľudia židovského pôvodu.

Celý článok si môžete prečítať na delet.sk

Zdroj: delet.sk, 26.1.2018 (Emil Vojtánek)


Späť na správy