Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Mike Pence vystúpil v izraelskom Knesete

Mike Pence vystúpil v izraelskom Knesete

Vo svojom prejave v izraelskom Knesete v pondelok 22. januára americký viceprezident Mike Pence oznámil, že presun ambasády USA z Tel Avivu do Jeruzalema sa uskutoční „na konci budúceho roku“. Zároveň apeloval na Palestínčanov, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu a prisľúbil, že Washington ustúpi od „katastrofálnej“ jadrovej dohody s Iránom, ak nebude „opravená“. Pence sa za svoj príhovor dočkal ovácií od mnohých poslancov, ale bol takisto svedkom toho, ako bolo 13 izraelských poslancov, väčšinou arabských zo Spojenej arabskej kandidátky, z pléna ochrankou vykázaných, keď proti nemu protestovali s transparentmi. Na nich stálo v arabčine a angličtine, že Jeruzalem je hlavným mestom Palestíny. Pence zdôraznil, že uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela je „v najlepšom záujme mieru“ s tým, že „skutočnosť je jediným základom pre mier“.

Americký viceprezident Pence ďalej spomenul, že „radikálny islamský terorizmus nepozná hraníc“ a že treba zničiť ISIS pri jeho zdroji. Ďalej dodal, že USA sa zaviazali priamo venovať viac ako 110 miliónov dolárov na pomoc kresťanom na Blízkom východe a ďalším minoritám, aby mohli znovuvybudovať svoj život po rokoch represívnych vojen. Vyzval pritom Izrael a ďalšie krajiny, aby sa pripojili v snahe obnoviť „bohatú diverzitu regiónu“.

Pence mal odkaz aj pre Iráncov. „Sme vaši priatelia,“ povedal. „A čoskoro nastane chvíľa, kedy už nebudete pod režimom, ktorý vás dusí a pochováva všetky vaše sny,“ dodal. Počas svojho tridsať minutového prejavu Pence niekoľkokrát zmienil biblické pasáže a našiel paralely medzi vznikom USA a moderného štátu Izrael, ktorý nazval „návratom do krajiny, ktorá bola vašich predkov“.

Za uznanie Jeruzalema prezidentom Trumpom za hlavné mesto Izraela vyslovil vďačnosť premiér Benjamin Netanjahu. „Myslím, že hovorím za takmer všetkých z nás, koalíciu aj opozíciu, keď vyjadrujem našu hlbokú vďačnosť za historické vyjadrenie prezidenta Trumpa a vaše vyjadrenie, ktoré nebude zabudnuté,“ povedal Netanjahu. Líder Spojenej arabskej kandidátky Ajman Odeh nazval Penca „nebezpečným mužom s mesianistickou víziou, ktorá zahŕňa zničenie celého regiónu“.

Mike Pence bol vôbec prvým americkým viceprezidentom, ktorý prehovoril v izraelskom Knesete.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 23.1.2018 (-jg-)


Späť na správy