Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Miloš Zeman získa ocenenie za podporu Izraela

Miloš Zeman získa ocenenie za podporu Izraela

Český prezident Miloš Zeman obdrží v New Yorku ocenenie od amerického židovského fondu Gershon Jacobson Jewish Continuity Fund (GJCF), pomenovanom po zakladateľovi známeho židovského denníka The Algemeiner. Ocenenie mu bude udelené v rámci galavečera 18. septembra spolu s ďalšími dvoma osobnosťami, ktoré sa zaslúžili o „neutíchajúcu podporu Izraela a židovského ľudu“. Už v roku 2015 pritom denník Algemeiner zaradil Miloša Zemana medzi stovku najvplyvnejších osobností židovského sveta a tento rok údajne kvôli nemu dokonca odsunul plánovaný dátum konania galavečera, píšu Lidové noviny. Miloš Zeman sa totiž do USA chystá na Valné zhromaždenie OSN.

Už pred dvoma rokmi, roku 2015, si na konferencii židovskej organizácie AIPAC český prezident vyslúžil uznanie amerických Židov výrokom „Som Žid“, ktorým parafrázoval slávnu vetu prezidenta Johna F. Kennedyho prednesenej v roku 1963 pred Berlínskym múrom: Ich bin ein Berliner. „Poznáte slávny slogan: Ich bin ein Berliner. Teraz musíme všetci povedať: Som Žid. Vaša diskriminácia je naša diskriminácia, vaše obete sú našimi obeťami,“ povedal vtedy Zeman. Práve Zemanov vtedajší výrok je teraz ústredným motívom propagačného videa, ktorým pozývajú usporiadatelia na galavečer.

Židovský list udelí svoje výročné ceny už po štvrtý raz. Pred dvoma rokmi bol medzi ocenenými tiež vtedajší realitný magnát a súčasný prezident USA Donald Trump. Český prezident Zeman dúfa, že na najbližšej ceste do USA na Valné zhromaždenie OSN sa mu podarí s americkým prezidentom, ku ktorého obdivovateľom sa sám radí, osobne stretnúť.

Zdroj: ztis.cz, 7.9.2017 (-mk-)


Späť na správy