Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Mladá policajtka zomrela pri útoku v Jeruzaleme

Mladá policajtka zomrela pri útoku v Jeruzaleme

Dvadsaťtriročná Hadas Malková podľahla vážnym bodným zraneniam, ktoré utrpela pri teroristickom útoku neďaleko Damašskej brány pri vstupe do jeruzalemského Starého Mesta, ku ktorému došlo v piatok (16.6.) večer. Teroristi zaútočili koordinovane strelnými zbraňami a nožmi na dvoch miestach neďaleko od seba. Všetci traja útočníci boli na mieste zastrelení. Pri útoku boli zranení štyria ľudia, z toho aspoň jeden ďalší policajt, ​​a strelné zranenia utrpel aj Palestínčan, ktorý sa na miesto činu priplietol omylom. K útokom došlo počas mesiaca ramadán, kedy do mešity Al-Aksá prúdia zástupy moslimov. Izrael tak ako v predchádzajúcich rokoch zmiernil na pôstny mesiac ramadán pravidlá prístupu veriacich Palestínčanov na Chrámovú horu.

Ešte počas piatkovej noci sa k jeruzalemskému útoku prihlásilo militantné hnutie Islamský štát. Je to vôbec prvýkrát, čo sa táto islamistická skupina prihlásila k útoku v Izraeli.

Od septembra roku 2015 zabili prevažne palestínski útočníci 43 Izraelčanov, dvoch Američanov a jednu britskú študentku. Útoky boli vedené väčšinou nožom, strelnými zbraňami alebo autom. Za rovnaký čas bolo zabitých asi 250 Palestínčanov, z ktorých väčšinu tvorili práve útočníci. Okolie Damašskej brány patrí k obvyklým miestam týchto útokov.

Z vyvolania vlny násilia viní Izrael palestínskych politických a náboženských vodcov, aktívnych na sociálnych sieťach, ktorí oslavujú násilie a povzbudzujú k ďalším útokom. Hamas v piatok z Gazy odkázal, že „útok v Jeruzaleme je novým dôkazom toho, že palestínsky ľud pokračuje vo svojom revolučnom boji proti okupantom a že intifáda bude pokračovať, kým nedosiahneme úplné oslobodenie“.

Zdroj: ztis.cz, 16.6.2017, krátené (-red-)


Späť na správy