Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Moslimovia musia ochrániť Jeruzalem pred judaizáciou!

Moslimovia musia ochrániť Jeruzalem pred judaizáciou!

Pri návšteve palestínskeho premiéra v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že moslimovia sa musia zjednotiť, aby ochránili Jeruzalem pred pokusmi o judaizáciu. Prečo sa Erdogan náhle zaujíma o izraelsko-palestínske vzťahy? Turecko navštívili palestínsky premiér Rámí Ramalláh a minister pre náboženské záležitosti Jusúf Ideiss, ktorí sa stretli s prezidentom Erdoganom. Stalo sa tak pri príležitosti Medzinárodného fóra wakfov Al-Kuds. Zjazd islamských nadácií, podieľajúcich sa na správe moslimského komplexu na Chrámovej hore, je príležitosťou k vyzdvihovaniu významu Jeruzalema pre moslimské náboženstvo a upozorňovanie na situáciu Palestínčanov. Slová tureckého prezidenta - krátko po referende o zmene ústavy - však boli nečakane silné. Moslimovia celého sveta by mali konať púte do Jeruzalema častejšie, prichádzať v státisícových zástupoch a „zaplaviť Chrámovú horu“. Zároveň s tým musia „zjednotiť sily, aby Jeruzalem bránili pred pokusmi o jeho judaizáciu“.

Oprel sa aj do vládnym kabinetom schváleného a v Knesete zablokovaného izraelského zákona, ktorý okrem iného zakazuje reproduktory na mešitách. Izrael je podľa Erdogana rasistický a obmedzuje náboženské práva moslimov. A Turecko podáva moslimom a Palestínčanom pomocnú ruku.


Bezpečný, nezávislý a pokojný Jeruzalem

„My, ako spoločenstvo moslimov, musíme často navštevovať mešitu al-Aksá. Každý deň, kedy je Jeruzalem pod okupáciou, je pre nás pohanou,“ vyhlásil Erdogan. Ak sa Erdogan skutočne predstavuje ako ochranca jeruzalemských moslimov, nadväzuje na dedičstvo Osmanskej ríše.

Erdogan však nehrá len na náboženskej rovine. Turecko podľa neho venuje „ohromnú pozornosť palestínskemu boju za spravodlivosť“ a zdvojnásobí úsilie o to, „aby Jeruzalem urobilo opäť bezpečným, nezávislým a pokojným mestom“.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 11.5.2017 (-rjw-)


Späť na správy