Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Na horu Hermon boli zo Sýrie vystrelené dve rakety

Na horu Hermon boli zo Sýrie vystrelené dve rakety

V sobotu 1. júna boli na horu Hermon na Golanských výšinách vystrelené zo Sýrie dve rakety. Izrael v noci na nedeľu zareagoval útokom na vojenské základne v Sýrii. IDF uviedla, že zasiahla niekoľko vojenských cieľov. Údaje o rozsahu škôd na sýrskej strane sa líšia, nie je ani verejne známe, ktorej z ozbrojených skupín základňa patrila.

Sobotňajšie rakety dopadli neďaleko lyžiarskej oblasti na vrch Hermon a podľa IDF nespôsobili žiadne škody ani zranenia. Podľa vojenskej analýzy však nešlo o zblúdilé či mylne zamerané strely, aké do oblasti niekedy dopadajú zo sýrskej vojnovej oblasti - boli vystrelené úmyselne. Podľa zdrojov denníka Jerusalem Post boli vystrelené pravdepodobne z okolia 40 km vzdialeného Damasku, podobne ako rakety, ktoré na Izrael dopadli zo Sýrie v januári. Podľa IDF išlo zrejme o "premyslený" útok zo strany iránskych milícií.

Ešte v sobotu sa preto zišiel bezpečnostný výbor izraelskej vlády a rozhodol o odvetnom útoku. Cieľom sa stal veľký sklad vojenského materiálu, najmä munície. Zatiaľ však nie je jasné, či išlo o základňu šiitského hnutia Hizballáh (podporovaného Iránom), alebo základňu Iránskych revolučných gárd, ktoré v oblasti rovnako operujú. Počas nedele Irán uviedol, že pri útoku prišlo o život 18 jeho štátnych príslušníkov.

"Nebudeme tolerovať streľbu na naše územie a na akúkoľvek agresiu odpovieme silou. Toto je konzistentná politika, podľa ktorej som viedol a ďalej povediem izraelskú bezpečnosť, "vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zdroj: ztis.cz, 2.6.2019 (-rjw-)


Späť na správy