Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Na Izrael vypálili raketu, Hamas s Fatahom sa zmierujú

Na Izrael vypálili raketu, Hamas s Fatahom sa zmierujú

Poplašné sirény oznamujúce nebezpečenstvo sa v regióne Eškol na juhu Izraela a v obciach pri hraniciach s Gazou rozozvučali v nedeľu večer 8. októbra. Raketa bola vystrelená z južnej časti Pásma Gazy a nespôsobila žiadne straty ani škody na majetku. Evidentne explodovala ešte vo vzdušnom priestore Gazy, blízko hranice s Izraelom. Podľa IDF takisto tento, ako aj všetky ostatné raketové útoky na Izrael z Gazy, skôr než Hamas zosnovala miestna salafisticko-džihádistická skupina.

Nedeľný útok nasledoval po tom, čo Hamas zatkol niektorých členov tejto skupiny. Išlo o prvý podobný útok od začiatku súčasného zmierovacieho procesu medzi palestínskym hnutím Hamas, ktoré vládne Gaze, a Palestínskou samosprávou Mahmúda Abbása na Západnom brehu. Dnes (v utorok 10.10.) by sa palestínski lídri oboch strán mali zísť v Káhire.

V odpovedi na raketu mieriacu na izraelské územie tank izraelskej armády zasiahol a zničil pozorovaciu základňu Hamasu ležiacu na juhu palestínskej enklávy v blízkosti izraelskej hranice. Podľa predstaviteľov Gazy pri tom nebol nikto zranený.

Od posledného vojnového konfliktu medzi Hamasom a Izraelom, ktorý sa odohral v lete 2014, Hamas zo svojich stanovísk stiahne svojich ľudí vždy vo chvíli, keď by sa mohli stať predmetom izraelskej odvetnej akcie za rakety, ktoré sú z pásma stále príležitostne odpaľované na Izrael.

Zdroj: ztis.cz, 9.10.2017 (-jg-)


Späť na správy