Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Na verejných školách v Paríži chýbajú židovskí žiaci

Na verejných školách v Paríži chýbajú židovskí žiaci

Bývalý riaditeľ strednej školy v Marseille vo Francúzsku počas svojej kariéry informoval židovských študentov, aby nechodili na jeho školu, aby sa vyhli šikanovaniu zo strany spolužiakov. Svedectvo, ktoré sa postaralo o palcové titulky mainstreamových denníkov vo Francúzsku, sa objavilo v knihe, ktorú napísal Bernard Ravet, ktorý je od roku 2015 na dôchodku, spolu s novinárom z denníka Le Monde.

Zatiaľ čo pred 30 rokmi navštevovala veľká väčšina židovských detí vo Francúzsku verejné školy, dnes je to len tretina. Ďalšie dve tretiny navštevujú súkromné ​​školy.

V rozhovore pre francúzske noviny L'Express Ravet zaspomínal na jeden prípad, kedy on, ako riaditeľ verejnej školy musel prosiť svojho kolegu, riaditeľa súkromnej židovskej školy v Marseille, aby prijal na školu izraelského žiaka, ktorého chcela matka najprv poslať do jeho verejnej školy. Ravet povedal, že vedel, že hneď ako by ostatní zistili, že chlapec je izraelský Žid, „vymlátili by z neho dušu“.

„Skrýval som svoje rozpaky a spýtal som sa jeho matky, či uvažovala o tom, že by chlapca dala do školy Javne,“ čo je súkromná židovská škola v Marseille, povedal Ravet, ktorý v tom čase viedol v rovnakom meste verejnú školu s názvom Versaille. Keď mu matka povedala, že v Javne už nemajú miesto, Ravet radšej zasiahol, aby bol chlapec prijatý na židovskú školu.

Zdroj: ztis.cz, 12.9.2017 (-jg-)

Foto: ilustračná fotografia


Späť na správy