Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Nájdené starobylé mesto z čias Hasmoneovcov

Nájdené starobylé mesto z čias Hasmoneovcov

Nedávno objavené mince, keramika a rituálne kúpele odhalili existenciu židovského mesta z Hasmoneovskej éry (obdobie po povstaní Makabejských, kedy Izrael získal čiastočnú samostatnosť) v osade Susja na vrchu Hebron v Judských horách.

Nálezy pôsobia prekvapujúco vo svetle doterajších historických záznamov o snahe Hasmoneovcov konvertovať Edomitov (Idúmejcov), ktorí žili v regióne v roku 112 pred Kristom, na judaizmus. Objav osídlenia z čias hasmoneovského kráľovstva môže do tejto problematiky vniesť viacej svetla.

Pamiatkové miesto Susja bolo doteraz známe návštevníkom ako 1500-ročné židovské talmudské mesto, obývané od rímskeho do moslimského obdobia. Nové vykopávky však posúvajú založenie tohto mesta o 600 rokov ďalej do minulosti.

Nálezy boli objavené počas vykopávok vedených civilným úradom archeologického poverenca v Judsku a Samárii, pod dohľadom archeológa Achia Cohen-Tavora s asistenciou správy miesta Susja a developerskou spoločnosťou Hebronské vrchy. Kopáči, študenti Katedry štúdií zeme Izraela z Kolégia Herzog, boli vedení Dr. Itzhakom Meitlisom, archeológom a učiteľom z kolégia.

Nové nálezy budú prvýkrát predstavené vedúcimi učiteľmi na vedeckej konferencii "Kniha a púšť" (angl.: The Book and the Desert), ktorá sa bude onedlho konať v turistickom centre Susja.

Zdroj: Israel National News, 13.12.2017

Foto: Objavené mince; Kolégium Herzog

 


Späť na správy