Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Napätie na izraelsko-sýrskej hranici

Napätie na izraelsko-sýrskej hranici

Pri sobotňajšom (24.6.) leteckom útoku Izraela na Sýriu, ktorý bol odpoveďou na ostreľovanie izraelského územia, zahynuli podľa sýrskych zdrojov dvaja ľudia. V reakcii na desať projektilov vystrelených na izraelské územie zaútočilo izraelské letectvo na sýrske vojenské ciele a zničilo dva tanky. V nedeľu (25.6.) sa situácia opakovala a izraelské vzdušné sily zaútočili na sýrske delostrelecké pozície a na vozidlo transportujúce strelivo. Bezprostredne po tejto druhej sérii útokov neboli hlásené zranenia ani obete na životoch.

„Opäť sme dali jasne najavo svoj postoj: nedopustíme, aby sa z akéhokoľvek frontu preliala zóna, kde sa strieľa, na naše územie. Na akékoľvek ostreľovanie odpovieme vojenskou silou,“ vyhlásil v súvislosti so sobotňajším útokom izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Sýrske štátne médiá neskôr uviedli, že Izrael údajne spolupracuje s povstaleckými armádami a že jeho útok prebehol v rovnakom čase ako útok islamistických militantov. Súčasne Izrael obvinili, že jeho útok dopadol na garáž a obytný dom. Naopak, izraelská armáda uviedla, že odvetný útok bol určený proti vojenským cieľom a zasiahol miesta, odkiaľ boli vystrelené projektily na izraelské územie.

Počas šesť rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojny dodržiaval Izrael prísnu neutralitu voči jednotlivým stranám konfliktu, a vždy len reagoval na zatúlanú streľbu na svoje územie, či už zo strany Assadovej armády alebo vojsk povstaleckých frakcií.

Kvôli trvajúcim bojom o mestá v blízkosti izraelských hraníc museli poľnohospodári, ktorí majú svoje sady a polia na dostrel, oblasť opustiť a nie je tam dovolené ísť ani turistom a ďalším civilistom.

Zdroj: ztis.cz, 26.6.2017 (-mk-)

Foto: ilustračná fotografia


Späť na správy