Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Netanjahu varoval pred iránskym zbrojením

Netanjahu varoval pred iránskym zbrojením

Irán vyzbrojuje svojich spojencov v Libanone a v Sýrii a hrozí, že sa mu podarí dostať do rúk tamojších radikálov presné rakety, ktoré potom budú využité pre vojnu s Izraelom. Pred týmto scenárom varoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa, ktorý je v tejto funkcii po prvýkrát na návšteve Izraela a Palestínskej samosprávy.

Na tlačovej konferencii potom Netanjahu kriticky zmienil tie rezolúcie OSN, ktoré absurdným spôsobom popierajú historické väzby Izraela k Jeruzalemu a jeho svätým miestam. Guterres sa tiež stretol s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom, ktorý tiež kritizoval, ako sa OSN vo svojej rétorike sústredí na Izrael a vyberá si ho ako jediný terč kritiky.

Guterres, ktorý svoju cestu do regiónu začal návštevou pamätníka holokaustu Jad Vašem, označil volanie po zničení Izraela za „formu moderného antisemitizmu“, súčasne však Rivlinovi povedal, že musí „chápať, že občas s postojmi izraelskej vlády nesúhlasí, tak ako nesúhlasí s politikou iných vlád“ a že je to „úplne normálne v spoločnosti, v ktorej mnohí z vašich spoluobčanov vyjadrujú tento názor“.

„Irán pracuje na tom, aby zo Sýrie urobil základňu vojenského opevnenia, a chce využiť Sýriu a Libanon ako vojnové fronty, aby dosiahol svoj stanovený cieľ, ktorým je totálne zničenie Izraela,“ povedal Netanjahu a dodal: „To Izrael nemôže nikdy pripustiť. A to by nemala pripustiť ani OSN.“

Ďalej potom kritizoval nedostatočnú snahu OSN zabrániť Hizballáhu v ďalšom zbrojení, k čomu mala mandát od rezolúcie BR po skončení vojny v roku 2006. Netanjahu obvinil UNIFIL, teda Dočasné jednotky OSN v Libanone, že neinformovali ani o jednej z „desiatok tisíc zbraní, ktoré sú pašované Hizballáhu do Libanonu“. Na to Guterres izraelského premiéra ubezpečil, že urobí „všetko, čo bude v jeho silách“, aby UNIFIL splnilo svoje záväzky. „Chápem izraelské bezpečnostné obavy,“ povedal, „a znovu opakujem, že myšlienka, zámer či vôľa zničiť štát Izrael je z môjho hľadiska niečím úplne neprijateľným“.

Zdroj: ztis.cz, 30.8.2017 (-mk-)


Späť na správy