Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Nórsko chce späť peniaze od palestínskeho centra

Nórsko chce späť peniaze od palestínskeho centra

Podľa izraelského ministerstva zahraničia urobilo Nórsko správne, keď škandinávska krajina odobrala peňažné fondy venované ženskému centru na Západnom brehu. Centrum pri dedine Burqa, ktoré bolo otvorené minulý týždeň, nesie meno Dalal Mughrabiovej, ktorá v roku 1978 viedla útok pri Tel Avive, tzv. masaker na pobrežnej ceste, kedy došlo k uneseniu autobusu a zabitiu 38 izraelských civilistov, z toho 13 detí a zranených bolo ďalších 71 ľudí.

„Nórsko nechce byť stotožňované s inštitúciami, ktoré zaobchádzajú s menami teroristov týmto spôsobom. Nesúhlasíme, aby nórska finančná pomoc bola takto využívaná,“ povedal v piatok nórsky minister zahraničia Børge Brende. „Požiadali sme, aby bolo logo nórskej reprezentácie z budovy ihneď odstránené a financovanie, ktoré centrum dostalo, vyplatené späť. Neuzavrieme s Palestínskou volebnou komisiou, ani so skupinou OSN pre ženy na palestínskych územiach, žiadnu novú dohodu, kým nebudú prijaté uspokojujúce mechanizmy, ktoré zaručia, že sa v budúcnosti nič podobné nezopakuje,“ dodal Brende.

Okrem Izraela a Nórska neskôr protestovala proti zvolenému názvu centra pre ženy tiež skupina OSN s názvom UN Women, ktorá tiež požiadala, aby bolo jej logo z budovy centra odstránené.

Zdroj: ztis.cz, 31.5.2017 (-jg-)

Foto: Nórsky minister zahraničia Børge Brende


Späť na správy