Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Obyvatelia Amsterdamu nechali odstrániť Stolperstein

Obyvatelia Amsterdamu nechali odstrániť Stolperstein

Mestskí pracovníci v Amsterdame minulý týždeň odstránili a premiestnili Stolperstein, pamätnú dlažobnú kocku s hranou 10 cm a vyrytým menom a údajmi o človeku, ktorý zmizol počas holokaustu, a ktorá býva umiestnená v mnohých mestách Európy na chodníkoch pri domoch, kde obete pred transportom bývali.

Stolperstein nesúci meno Joachima Elteho bol umiestnený v roku 2014 na chodník pri vchodových dverách na adrese Nicolass Maes 3, ale dvaja nemenovaní nájomníci domu sa sťažovali, že je vraj príliš konfrontačné neustále upozorňovať na smrť 51-ročného účtovníka Elteho, ktorý v roku 1945 zahynul v Bergen-Belsene. Ďalej im prekážalo „narušovanie rázu štvrte aj vlastného súkromia“, lebo Stolperstein láka pohľady okoloidúcich.

Starosta južného obvodu Amsterdamu v piatok oznámil, že od neho títo nájomníci najprv požadovali premiestnenie Stolpersteinu „čo najďalej od vchodových dverí“, a keď neuspeli, obrátili sa na súd. Amsterdam má v súčasnosti 400 Stolpersteinov, ktoré boli umiestnené pred bývalé domovy obetí holokaustu.

Kladenie Stolpersteinov začalo ako spomienkový projekt nemeckého umelca Guntera Demniga v Kolíne nad Rýnom v roku 1992. Dnes sa v celkom 18 štátoch Európy nachádza viac ako 60-tisíc takýchto dlažobných kameňov.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 3.4.2017 (-jg-)


Späť na správy