Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Poľsko-izraelský kompromis

Poľsko-izraelský kompromis

Odsúdenie antisemitizmu i antipolonizmu. Spoločná zodpovednosť za uchovanie pamiatky šoa. To sú hlavné heslá, s ktorými bola minulý týždeň ukončená diplomatická roztržka medzi Poľskom a Izraelom. Tú vyvolal "Zákon o holokauste", zakazujúci používať výrazy ako "poľské tábory smrti" a hovoriť o podiele Poliakov na vyvražďovaní Židov počas 2. svetovej vojny.

Po týždňoch rokovaní medzi oboma vládami sa podarilo dospieť ku kompromisu. Výsledok bol korunovaný podpisom spoločného vyhlásenia vo štvrtok 21. júna a nasledujúcu stredu hlasovaním v poľskom parlamente, ktoré zrušilo trest odňatia slobody za spomínanie poľského podielu na holokauste. Poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že si od týchto zmien sľubuje zlepšenie vzťahov s Izraelom. Zároveň upozornil, že zákon nebol nikdy uvedený do praxe.

Od toho sa odvodzuje sloboda akademického bádania v oblasti dejín šoa, vrátane spomínania jednotlivcov poľskej národnosti, ktorí sa pripojili k nacistickým ukrutnostiam. Izraelský premiér odsúdil kolektívne obviňovanie poľského štátu alebo národa za činy kolaborantov. Zdôraznil úctu k hrdinstvu tých Poliakov, ktorí s nasadením života bojovali proti nacizmu a pomáhali dokonca zachraňovať prenasledovaných, vrátane Židov.

Zároveň Netanjahu odmietol používanie termínov ako "poľské tábory smrti", čo dôrazne požadovala poľská strana. Odsúdil tiež všetky prejavy antipolonizmu, ktorý sa po odhlasovaní kontroverzného zákona prebudil v mnohých krajinách vrátane Izraela.

Obe krajiny si podľa spoločného vyhlásenia uvedomujú zodpovednosť, ktorú majú voči obetiam i budúcim generáciám. Je v záujme Poľska i Izraela, aby historici mohli slobodne bádať o dejinách šoa. Najmä preživší šoa a ich rodiny nebudú nijako obmedzované v "slobode prejavu ani akademických slobodách" pokiaľ ide o vyjadrovanie sa k holokaustu.

Zdroj: ztis.cz, 28.6.2018 (-rjw-)


Späť na správy