Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Posilnenie Corbyna je pre židovskú komunitu varovaním

Posilnenie Corbyna je pre židovskú komunitu varovaním

Parlamentné voľby vo Veľkej Británii (8.6.2017) síce zásadnú premenu tamojšej politickej scény nepriniesli, napriek tomu však nečakane zamiešali kartami. Vládnuca konzervatívna strana síce zvíťazila, nezískala však v parlamente väčšinu - a labouristická opozícia na čele s protiizraelským predsedom Corbynom, na prekvapenie veľkej časti komentátorov vo voľbách neprepadla, ale oproti poslednému hlasovaniu naopak o 29 kresiel posilnila.

Akokoľvek posilnenie Jeremyho Corbyna väčšinu britskej židovskej komunity znepokojilo, žiadny hromadný exodus Židov z Británie sa očakávať nedá, povedal v rozhovore pre internetový denník Times of Israel predseda zastrešujúcej organizácie britských Židov Jonathan Arkush.

Za rok a pol svojho predsedníctva čelil predstaviteľ krajne ľavicového krídla labouristov Jeremy Corbyn niekoľkým škandálom ohľadom podozrenia z antisemitizmu, styku s osobami popierajúcich holokaust a s predstaviteľmi hnutí Hamas a Hizballáh, ktoré vyhlasoval za partnerov na rokovanie. Sám Corbyn sa týmto obvineniam vždy bránil, hlásil sa k ideám antirasizmu, prípadne tvrdil, že o ideologickom angažmáne ľudí, s ktorými sa stýkal, nevedel. Naopak, oproti jeho silne kritickému postoju k Izraelu vyjadrovala konzervatívna premiérka Theresa Mayová Izraelu vždy svoju podporu a zdôrazňovala právo židovského štátu na sebaobranu.

Zdroj: ztis.cz, 12.6.2017, krátené (-red-)

 


Späť na správy