Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Prezident USA Donald Trump sa chystá navštíviť Izrael

Prezident USA Donald Trump sa chystá navštíviť Izrael

Plány na prvú prezidentskú návštevu Donalda Trumpa v Izraeli dostávajú konkrétne obrysy. V stredu o tom informovalo rádio Reshet Bet. Prebiehajúce rokovania nepriamo potvrdil aj Biely dom. Podľa izraelskej zastupujúcej ministerky zahraničných vecí Cipi Chotovelyovej mal počas štvrtka 27. apríla priletieť do Izraela Trumpov prípravný tím a dohodnúť program.

Prezident USA pravdepodobne navštívi Izrael 21. mája alebo medzi 23. a 24. májom. V druhom prípade by návšteva pripadla na výročie Šesťdňovej vojny. Ak k tomu dôjde, pôjde o jasné symbolické gesto, uznávajúce izraelské hranice po roku 1967 a aj vládu nad Jeruzalemom. Počas návštevy bude Trumpa zrejme sprevádzať jeho židovský zať Jared Kushner a dcéra Ivanka. Pôjde o prvú Trumpovu návštevu Izraela vo funkcii prezidenta.

Zároveň podľa Trumpovho tlačového hovorcu Seana Spicera sa prezident USA „usiluje o ukončenie osadníckeho sporu medzi Palestínčanmi a Izraelom“. V tomto smere už rokoval aj s prezidentom Palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom. Témou bude, samozrejme, aj možnosť presunutia amerického veľvyslanectva do Jeruzalema.

Zdroj: ztis.cz, 28.4.2017 (-rjw-)


Späť na správy