Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Protesty v Gaze platí Irán, tvrdí izraelská Šin Bet

Protesty v Gaze platí Irán, tvrdí izraelská Šin Bet

Izraelská tajná služba Šin Bet oznámila, že zadržala dvoch útočníkov z radov Hamasu, ktorým sa podarilo preniknúť do Izraela. Pri výsluchu údajne priznali, že protesty konané v rámci hnutia "Veľký pochod návratu" sú financované priamo z Iránu.

Obaja páchatelia mali byť zatknutí na konci apríla, keď poškodili hraničný plot a prenikli do Izraela. Pri výsluchu uviedli, že mali za úlohu odstrániť bezpečnostné kamery na plote a že rovnaké inštrukcie mali ďalšie skupiny teroristov, ktoré mali zaútočiť v utorok 15. mája, na výročie Nakby, palestínskej "katastrofy". Podľa toho istého zdroja je to práve Irán, kto platí civilnému obyvateľstvu pneumatiky, horiace draky a balóniky vypúšťané na izraelské územie (resp. zápalné látky do nich).

"Samotní agenti Hamasu majú zákaz chodiť k hranici, aby neboli zabití alebo zajatí jednotkami IDF," stojí vo vyhlásení Šin Bet. "Keď plot padne, majú ozbrojení a krytí masami ľudí preniknúť do Izraela a vykonávať teroristické útoky," uvádza Šin Bet ďalej.

Ďalší zadržaný mal pri výsluchu priznať, že agenti Hamasu sa snažia prehovárať deti k ničeniu hraničného plotu a bezpečnostných kamier. To bol údajne prípad 13-ročného chlapca, ktorého v noci 4. mája postrelila izraelská armáda, keď sa snažil ukradnúť jednu z kamier.

"To dokazuje cynické zneužívanie nevinných detí a civilistov zo strany Hamasu, pri ktorom dochádza k ohrozeniu na životoch," uvádza Šin Bet.

Zdroj: ztis.cz, 14.5.2018 (-rjw-)

Foto: ilustračná fotografia


Späť na správy