Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Rabín vyzýva na pôst kvôli suchu

Rabín vyzýva na pôst kvôli suchu

Sefardský hlavný rabín Meir Mazuz, ktorý vedie ješivu Kisei Rachamim, vyzýva na tradičný deň pôstu a modlitieb za odčinenie hriechov, ktoré - ako vraví Tóra - bránia tak veľmi potrebnému dažďu.

V Izraeli spadne väčšina zrážok obvykle v období od novembra do marca. Avšak od októbra v Izraeli pršalo veľmi málo, čo u farmárov vyvoláva obavy o úrodu. Taktiež podľa predpovedí meteorológov bude mať Izrael výrazne menej zrážok. Predpokladá sa, že zrážky budú len 47% z objemu potrebného pre poľnohospodárstvo.

Vo svojom týždennom vyučovaní rabín Mazuz viedol študentov, aby sa postili a odčiňovali svoje hriechy, a poukazoval na to, že podľa Talmudu majú byť vyčlenené dni pôstu na začiatku zimného obdobia, keď dažďové zrážky nie sú dostatočné.

"Je jedna vec, ktorú Boh kontroluje úplne - a to je dážď," hovorí rabín. "Nikdy nevieš, koľko naprší. Keď nie je dážď, je to preto, že Boh sa hnevá na židovský národ," uviedol. "Všetci sa musíte postiť," pokračoval. "Učinili sme veľa hriechov. Ktokoľvek, kto sa môže v pondelok postiť, nech tak činí." 

Izraelský hlavný rabinát vyzýval k verejnému pôstu v roku 2010 po tom, čo celé dva zimné mesiace ubehli bez dažďa. "Toto nie je prvý rok sucha a krajina vysychá kvôli našim mnohým hriechom, čo je znepokojujúca vec," napísali vtedajší hlavní rabíni Jona Metzger a Šlomo Amar.

Minister poľnohospodárstva Uri Ariel zorganizoval modlitebné zhromaždenie pri Múre nárekov na štvrtok a zúčastnia sa ho poprední sionistickí rabíni i verejní činitelia. "Roztrhneme nebesá," napísal Ariel na Facebook.

Tóra hovorí, že na rozdiel od situácie v iných krajinách, dážď v Izraeli je podmienený správaním židovského národa. A Talmud dodáva, že tri kľúčové veci sú v Božej moci, nie v ľudskej: "Dážď, narodenie dieťaťa a vzkriesenie."

Zdroj: Arutz Sheva, 24.12.2017

Foto: Dážd v Jeruzaleme, ilustračné foto (The Times of Israel)


Späť na správy