Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Rodina tajila židovský pôvod amerického študenta

Rodina tajila židovský pôvod amerického študenta

Podľa Mickeyho Bergmana, hovorcu rodiny Otta Warmbiera, ktorý zomrel tento týždeň po tom, čo ho severokórejský režim prepustil v kóme späť do USA, rodina počas vyjednávania skrývala synov židovský pôvod. Bergman povedal, že keďže sa vyjednávanie uberalo dopredu, rodina nechcela zosmiešniť Severokórejčanov, ktorí obvinili Warmbiera z krádeže propagandistického plagátu v kórejskom hoteli na objednávku metodistickej cirkvi vo Wyomingu.

„Ak to bol príbeh, ktorý udávali za pravdivý, nemalo zmysel im ho vyvracať, ak bolo naším cieľom dostať ho von,“ uviedol Bergman. „Keď ale viete, že je Žid, pochopíte, aké smiešne toto obvinenie bolo.“ Podľa Severokórejčanov mal Warmbier od metodistov výmenou za prinesenie plagátu ako „trofeje“ dostať ojazdený automobil v hodnote 10 tisíc dolárov. Dvadsaťdvaročný študent univerzity vo Virgínii bol odsúdený na pätnásť rokov nútených prác a prepustený po 17 mesiacoch. Zomrel v Cincinnati 19. júna po tom, čo u neho lekári diagnostikovali rozsiahle poškodenie mozgu. Podľa amerických lekárov bolo poškodenie spôsobené dusením alebo inou príčinou nedostatku vzduchu.

Po svojej študentskej ceste bol Warmbier zadržaný v januári 2016, tesne pred svojím odletom, na letisku v Pchjongjangu. Už počas svojho pobytu bol však v ázijskej krajine krátko vypočúvaný preto, že odstránil tabuľu s nápisom „poschodie len pre personál“ v hoteli, kde bol ubytovaný.


Cesta do Jeruzalema

Podľa Bergmana sa Warmbier, ktorého matka Cindy je Židovka, ale rodina ako taká nebola nikdy praktizujúca, zúčastnil roku 2014 organizovaného vycestovania do Izraela pre mládež so židovskými koreňmi. Počas svojej návštevy Izraela si zvolil hebrejské meno a napísal blog o svojich skúsenostiach z Jeruzalema a od Múru nárekov. Ako študent univerzity vo Virgínii začal byť tiež aktívny v židovskej organizácii Hillel.

Zdroj: ztis.cz, 22.6.2017, krátené (-jg-)


Späť na správy