Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Rozbroje na Chrámovej hore, Fatah hovorí o intifáde

Rozbroje na Chrámovej hore, Fatah hovorí o intifáde

Strety medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou (20. - 21.7.) si vyžiadali troch mŕtvych a dve stovky zranených. Nepokoje vyvolalo rozhodnutie Izraela umiestniť pri vstupe ku komplexu mešít na Chrámovej hore detektory kovu, motivované útokom, ku ktorému došlo v tesnej blízkosti Chrámovej hory asi pred týždňom a pri ktorom boli použité strelné zbrane. Pri útoku vtedy zomreli dvaja izraelskí policajti. Počas pokračujúcich stretov vyhlásil prezident Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás, že chce zmraziť „všetky kontakty s Izraelom na všetkých úrovniach“, a neskôr už predstavitelia Fatahu začali hovoriť priamo o intifáde - vzápätí po tom, čo v piatok večer (21.7.) zavraždil palestínsky terorista nožom troch členov židovskej rodiny pri šabatovom stole.

Okrem umiestnenia detektorov izraelské bezpečnostné zložky rozhodli, že k mešitám nebudú vpustení muži do päťdesiat rokov - ženy a starší muži mohli dovnútra vstúpiť bez obmedzenia. Na bezpečnostných opatreniach, vrátane spomenutej inštalácie bezpečnostných rámov pre detekciu kovov, sa zhodli členovia bezpečnostného kabinetu na čele s premiérom Izraela a ako „rozumnú“ ju ohodnotil aj starosta Jeruzalema Nir Barkat, ktorý zdôraznil, že ide o bezpečnostný, nie politický krok.

Abbás vyzval opozičný Hamas, aby sa zmieril s jeho stranou, Fatahom, a tiež sa zúčastnil demonštrácií okolo Chrámovej hory. V sobotu (22.7.) už palestínsky prezident vyhlásil, že „vojna o Jeruzalem začala a neskončí, kým Palestína nedosiahne víťazstvo a neoslobodí sväté miesta z izraelskej okupácie“.

Pre mnoho palestínskych moslimov je inštalácia detektora kovov porušením statusu quo a fakticky vyhlásením náboženskej vojny, napísal server Times of Israel, ktorý vyspovedal viacero jeruzalemských moslimov. Niektorí sa obávajú, že „sionisti chcú vystavať tretí Chrám“, iní vyjadrujú obavy, aby sa v Jeruzaleme neopakoval ten istý scenár ako v Hebrone, kde Izrael prevzal kontrolu nad hrobkou predkov.

Zdroj: ztis.cz, 22.7.2017, krátené (-mk-)

Foto: Prezident Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás.


Späť na správy