Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Severná Kórea hrozí Izraelu

Severná Kórea hrozí Izraelu

Avigdor Lieberman sa počas minulého týždňa dvakrát vyjadril k severokórejskému režimu. Začiatkom týždňa sa v jednom rozhovore vyjadril o Kim Čong-unovi ako o bláznovi z Kórey. Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman sa k ostrým výrokom uchýlil po tom, čo minulý týždeň došlo k ďalšiemu sporu o kórejské jadrové testy. Vo štvrtok 27. apríla vyhlásil, že Pchjongjang v jadrových testoch „prekročil hranicu“.

„Práve sa dostávame do novej éry presných rakiet v rukách iracionálnych ľudí,“ komentoval najnovší vývoj kórejského zbrojenia. Ďalej vyhlásil, že Severná Kórea vytvára so Sýriou, Iránom a Hizballáhom spojenectvo, predstavujúce „os zla“.

V sobotu kontrovala Severná Kórea. Jej minister zahraničia označil Liebermanove výroky za „unáhlené a zlovoľné“ a varoval, že Severná Kórea je pripravená „neľútostne potrestať tých, ktorí vedú ohováračskú kampaň proti jej vedeniu“.

Zároveň Severná Kórea odsúdila dlhodobú politiku Izraela. Štát Izrael sa podľa tohto vyhlásenia dopúšťa pri okupácii cudzieho územia zločinov proti ľudskosti a nemá právo Severnú Kóreu kritizovať, lebo sám vraj ilegálne vlastní jadrové zbrane.

Je to zvrat vo vzájomných vzťahoch, ktoré začiatkom roka zaznamenali veľké otvorenie - samozrejme, relatívne vzhľadom k špecifikám severokórejského režimu. Na jar navštívili Pchjongjang prví izraelskí turisti. Zdá sa, že boli na nejakú dobu aj poslední.

Zdroj: ztis.cz, 30.4.2017 (-rjw-)

Foto: Sochy Kim Il-sunga a Kim Čong-ila v Pchjongjangu.


Späť na správy