Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Stíhačky IAF zničili protilietadlovú batériu v Sýrii

Stíhačky IAF zničili protilietadlovú batériu v Sýrii

Sýrska armáda zaútočila v pondelok 16. októbra na izraelské stíhačky, ktoré prelietavali vzdušným priestorom Libanonu. Izraelské lietadlá v tom čase podľa IDF vyhotovovali počas výskumného letu fotosnímky, čo Sýria označila za "závažné navýšenie jeho opakovanej agresie" a falošne oznámila, že jedno z lietadiel bolo zasiahnuté. Izraelská armáda sa rozhodla útok opätovať a protilietadlovú raketovú stanicu SA-5, ktorá sa nachádzala 50 km východne od Damasku, o dve hodiny neskôr štyrmi zásahmi zničila.

"Od našej rozviedky vieme, že táto batéria bola kontrolovaná sýrskym vládnym režimom," povedal hovorca IDF Jonathan Conricus. Tá istá protilietadlová batéria napadla izraelské stíhačky už v marci tohto roku, kedy (podľa arabských správ) Izrael zaútočil na sklady zbraní Hizballáhu. Jednu z protileteckých sýrskych rakiet vtedy zachytil izraelský obranný systém Šíp.

Pondelkový incident sa stal len pár hodín pred štátnou návštevou ruského ministra Sergeja Šojgu v Izraeli. Pred svojím zásahom v Sýrii IDF podľa vlastných slov o svojom pláne informovala Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho režimu. Sýrsky režim varoval pred "nebezpečnými následkami", ktoré izraelská odveta môže mať.

Zdroj: ztis.cz, 16.10.2017 (-jg-)


Späť na správy