Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Štyria zranení na telavivskej promenáde

Štyria zranení na telavivskej promenáde

Traja muži a jedna žena vo veku 50 až 70 rokov utrpeli v nedeľu 23. apríla na telavivskej promenáde ľahké zranenia. Pri hoteli Herods, ktorý sa nachádza na ulici Ha-Jarkon, ich popoludní dobodal osemnásťročný Palestínčan z mesta Nábulus na Západnom brehu, ktorý sa do Izraela dostal na jednodňové cestovné povolenie patriace agentúre Natural Peace Tours. Organizácia, ktorá sídli v Tel Avive, má za cieľ budovať vzťahy medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi. Útočník sa utekal schovať do hotela Leonardo Beach, kde bol personálom hotela premožený, a neskôr zatknutý políciou. Tá konštatovala, že podľa všetkého išlo o nacionalisticky motivovaný útok. Po tomto incidente izraelské ministerstvo pre civilné záležitosti na Západnom brehu oznámilo, že jednodňové vstupné povolenia do Izraela, ktoré boli vydané jednotlivým organizáciám, budú zmrazené až do uzavretia vyšetrovania.

Izrael vydáva približne sto tisíc pracovných povolení pre Palestínčanov zo Západného brehu. Jednodňové povolenia sa vydávajú za účelom turizmu alebo mimovládnym organizáciám, aby mohli organizovať stretnutia. Podľa izraelských bezpečnostných zložiek denne do krajiny vstúpia tiež desiatky tisíc Palestínčanov ilegálne za prácou.

Kým predtým Izrael na podobné útoky reagoval plošným zákazom pracovných povolení pre Palestínčanov, minulý minister obrany Moše Jaalon počas poslednej vlny teroristických útokov, ktorá sa zdvihla v októbri 2015, prikázal, aby tieto povolenia zostali v platnosti, aby sa vyhol obvineniam z kolektívneho trestu a aby aj zmiernil vypätú situáciu.

Zdroj: ztis.cz, 24.4.2017 (-jg-)

Foto: Pláž v Tel Avive (ilustračná fotografia).


Späť na správy