Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Trump neprednesie svoj prejav na Masade

Trump neprednesie svoj prejav na Masade

Prezident USA Donald Trump zrušil svoj plánovaný prejav, ktorý mal predniesť na pevnosti Masada. Izraelské úrady mu nedovolili na starovekej pamiatke UNESCO pristáť s vrtuľníkom. Namiesto toho prezident prednesie svoj prejav na pôde izraelského múzea v Jeruzaleme.

Predošlí prezidenti ako George W. Bush alebo Bill Clinton Masadu navštívili, ale ich helikoptéra pristála na leteckej základni neďaleko historického miesta a hore na Masadu boli potom dopravení lanovkou. To ale prezident Trump odmietol a radšej túto cestu zrušil úplne.

Dôvodom zákazu pristávania vrtuľníkov na Masade, ktoré vydalo izraelské letectvo, je predovšetkým bezpečnosť. Približujúce sa lietadlo zvíri na mieste, ktoré sa nachádza uprostred Judskej púšti vo výške 1300 metrov nad morom, prach, čo robí pristátie veľmi riskantným. Pri poslednom pristátí izraelského vrtuľníka na Masade roku 1997 dokonca vietor spôsobený helikoptérou zničil trosky pevnosti, ktorú nechal v 1. storočí p.n.l. postaviť Herodes Veľký a ktorá sa stala posledným miestom odporu židovských povstalcov proti Rimanom.

Zdroj: ztis.cz, 18.5.2017 (-jg-)


Späť na správy