Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Turecko predalo zariadenie na výrobu jadrových zbraní

Turecko predalo zariadenie na výrobu jadrových zbraní

Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sú opäť napäté. Po tom, čo turecký prezident Erdoğan označil 14. mája izraelské zásahy proti protestujúcim Palestínčanom v Pásme Gazy za "genocídu" a Izrael za "teroristický štát", nasledovalo prerušenie oficiálnych diplomatických stykov a razantné obmedzenie obchodu. O dva dni neskôr turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu vyhlásil, že Izrael by mal byť predvolaný pred Medzinárodný trestný súd v Haagu. 18. mája sa potom v Istanbule zišli predstavitelia Organizácie islamskej spolupráce, aby odsúdili presun veľvyslanectva USA do Jeruzalema. V ten istý deň došlo k státisícovým demonštráciám solidarity s Palestínčanmi, pri ktorých boli napadnutí dvaja izraelskí novinári. Od piatku sa v Turecku konajú celonárodné zbierky v prospech obyvateľov Gazy, pri dodávkach zdravotníckeho materiálu do Gazy nadviazala turecká vláda spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Pri tom takmer zapadla správa, že Turecko samo je teraz vyšetrované zvláštnou komisiou OSN. Podľa vyšetrovateľov je turecká vláda v podozrení, že sprostredkovala Iránu dodávku elektronického zariadenia použiteľného na výrobu jadrových zbraní a porušila tak Rezolúciu BR OSN z roku 2015.

 

Turecko, Irán, Izrael - a neviditeľná ruka

Dodávka kondenzátorov typu CSP 180-300 bola v júli minulého roka zadržaná v Spojených arabských emirátoch. Až teraz zverejnil izraelský denník Yediot Ahronoth správu, že išlo o výrobok z Izraela. Izraelská spoločnosť (CPC) teraz musí doma vysvetľovať, že o konečnom cieli dodávky nevedela. Spoločnosť zdôrazňuje, že tovar odovzdala až po preverení informácií o kupujúcej strane. "Neobchodujeme s nepriateľskými krajinami," povedal nemenovaný pracovník CPC. "Ak dodávka v skutočnosti mierila do Iránu, potom nás turecký kupec podviedol."

Zdroj: ztis.cz, 21.5.2018 (-rjw-)


Späť na správy