Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 29.10.2018 

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.

Dobrý deň, milí poslucháči, je 29. októbra 2018 a ja vás vítam pri počúvaní nášho pravidelného komentára. 

Uplynulý týždeň došlo k masakre Židov v detroitskej synagóge, ktorú vykonal osamelý strelec, prívrženec neonacistického hnutia. Vyhaslo jedenásť nevinných životov, ktoré sú krvavým svedectvom o tom, že antisemitizmus je stále vážnym problémom trápiacim západnú spoločnosť. 

Česi a Slováci spoločne oslávili krásne sté výročie založenia Československa a ukázali, že napriek svojmu pokojnému “rozvodu”, ktorý prebehol začiatkom 90tych rokov, si obidve krajiny vážia a ctia svoju spoločnú minulosť a naplnený sen masarykovsko-štefánikovskej generácie. Mnohí pamätníci spoločného štátu, vrátane autora tohto komentára, spomínajú na spoločný štát našich národov iba v dobrom a toto výročie malo pre nich istý nádych nostalgie. Ako povedal prezident Kiska, máloktoré štáty majú dnes ku sebe tak blízko, ako Česi a Slováci. Vyzerá to, že po rozchode sme si bližší ako počas života v spoločnom štáte. 

Tento týždeň sa celý svet pripravuje na sviatok Halloween. Deti v školách a škôlkach vydlabávajú tekvice a obchody sú plné plastových figúrok bosoriek, miniatúrnych lebiek a ďalších strašidelných artefaktov. Klasické jesenné “dušičky” začínajú v čoraz väčšej miere nahrádzať popkultúrne oslavy Halloweenu komerčne importované spoza “veľkej mláky”, z USA. Hoci môžu všetky tie halloweenske párty a hry na strašidlá vyzerať lákavo. Oplatí sa pozrieť sa na skutočný význam tohto sviatku a jeho duchovné pozadie, ktoré je také strašné, že z neho slabším povahám môže doslova behať mráz po chrbte. 

Pôvod osláv Halloweenu je v prastarom keltskom sviatku, zvanom Samhain. Tento sviatok bol oslavovaný v noci z 31. októbra na 1. november, a druidi, akísi kňazi starých Keltov, ho považovali za predel medzi svetlou polovicou roka, teda letom, a temnou polovicou roka, zimou. Toto temné obdobie podľa nich ovládal pán smrti a zlých duchov menom Samhain, podľa ktorého sa volal aj tento sviatok. 

Počas tohto sviatku sa mal otvoriť neviditeľný predel medzi duchovným a materiálnym svetom, medzi svetom duchov a ľudí, duchovia zomrelých ľudí a démoni tak mohli prenikať do sveta živých. Aby sa pred nimi ľudia ochránili, bolo potrebné týmto duchom obetovať. Druidi obchádzali jednotlivé domy v mestách a dedinách a pýtali si obete. Tieto obete boli v podobe vykŕmeného dobytka, čiernych oviec, aj ľudí – predovšetkým detí a panien. Tieto obete boli neskôr rituálne upálené pred zrakmi komunity, ktorá sa obradu zúčastňovala prezlečená do strašidelných masiek so zvieracími hlavami. Maskovaní ľudia sa oddávali divokému tancu a preskakovali cez oheň, aby odohnali zlých duchov a s týmito bujarými oslavami tiež bývali spájané mnohé sexuálne rituály pochádzajúce z  kultu plodnosti. 

Domácnosť, ktorá neposkytla žiadnu obeť, bola vystavená kliatbe druidov a zlej vôli temných síl. Počas inkriminovanej noci v nej mohol niekto zomrieť. Dnešné americké deti, ktoré v strašidelných maskách obchádzajú domácnosti so slovami “trick or treat”, teda “Dajte nám cukríky, inak vám niečo vyvedieme.”, vlastne iba kopírujú to, čo v pradávnych časoch robili druidi, ktorí buď dostali obeť alebo vyriekli nad nešťastným domom prekliatie. Tradičný symbol Halloweenu – vydlabaná tekvica v podobe démonickej tváre, v ktorej horí sviečka, mala tiež odháňať zlých duchov z domácností. 

V rámci snahy o pokresťančenie spoločnosti cirkev v minulosti stanovila deň oslavy sviatku zomrelých svätých a mučeníkov, práve na dátum pohanských osláv tohto dňa smrti a mŕtvych. Cieľom toho bolo odviesť ľudí od slávenia pohanských rituálov a dať tomuto dátumu kresťanský význam, podobne ako v prípade sviatkov zimného slnovratu, ktoré boli nahradené Vianocami. Počas dejín sa však stalo to, že kresťanský sviatok pomaly ale iste začal nadobúdať naspať svoje temné pohanské črty. Začalo sa to nebiblickou a nekresťanskou snahou o kontaktovanie zomrelých príbuzných na “dušičky” a vrcholí to masívnym návratom k oslavám Samhainu v podobe Halloweenskeho veselia. Slovo Halloween, je skratkou anglického All hallow´s evening, teda predvečer Sviatku všetkých svätých, jeho oslava však dnes už nemá so svätosťou nič spoločné. 

Prominentný satanista Anton LaVey napísal v svojej knihe Satanská biblia, že Halloween je jedným z najvýznamnejších satanistických sviatkov, ktorý býva označovaný ako “diablove narodeniny”. V stredoveku sa počas noci z 31. októbra na 1. novembra mali konať zlety čarodejníc, tzv. čierne sabaty, počas ktorých sa bosorky venovali uctievaniu diabla. 

Čo k týmto nie veľmi známym informáciám dodať? Je isto správne mať v úcte našich zosnulých predkov a starať sa o ich hroby, ale akékoľvek rituály na cintorínoch spojené so snahou nadviazať kontakt so zosnulými, sú duchovne nesmierne nebezpečné. Biblia výslovne varuje pred komunikáciou s duchmi zomrelých. Pri týchto praktikách sa ľudia otvárajú pôsobeniu temných síl, ktoré je práve v období Halloweenu veľmi intenzívne a kontakt s takýmito silami nikdy neprinesie nič dobré. 

Prajem vám pokojné prežitie nadchádzajúcich sviatkov. Ak sa nezúčastníme temných rituálov ani nevinne vyzerajúcej halloweenskej zábavy, nemáme sa čoho báť. Je však dobré vedieť, že nie všetko je také nevinné, ako to vyzerá. 

Dopočutia o týždeň!

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.


Späť na správy