Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 19.12.2018 

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.

Vitajte pri ďalšom diely našej relácie. Dnes sa budeme zaoberať viacerými udalosťami. Budeme sa venovať našim tradičným témam, teda udalostiam, ktoré majú význam pre kresťanov, sú dôležité z duchovného hľadiska a hodné komentára z biblickej perspektívy. 

Skúste uhádnuť, ktoré miesto na svete je najrýchlejšie sa rozvíjajúcou  a najrýchlejšie rastúcou turistickou destináciou? Možno sa vám v mysli objavili viaceré miesta, no vedzte, že je to Jeruzalem. 

Je to skutočne tak. Hlavné mesto židovského štátu sa pýši najväčším nárastom počtu zahraničných turistov spomedzi všetkých ostatných destinácií sveta. Tento nárast dosiahol hodnotu 38% a oproti počtu návštevníkov v roku 2016 sa doslova zdvojnásobil. Tieto čísla nepochádzajú od Izraelčanov, ktorí by si chceli vylepšiť imidž vo svete, ale sú výsledkom štatistického výskumu renomovanej londýnskej firmy Euromonitor International. Izraelská ekonomika v dôsledku toho zaznamenala vysoké príjmy, ktoré od januára dosiahli viac ako 18 miliárd šekelov, čo predstavuje 4,8 miliardy amerických dolárov. Počet turistov, ktorí v uplynulom roku navštívili Izrael -- a väčšina z nich práve Jeruzalem -- dosiahol počet 3,6 milióna. 

Keď si uvedomíme, že tento úspech sa deje v období rôznych medzinárodných kampaní vyzývajúcich na  bojkot Izraela organizovaných rôznymi propalestínskymi skupinami, ide vskutku o niečo mimoriadne, o niečo, čo môžeme považovať za Boží zásah. Tento úspech spolu s ďalšími úspechmi na politickej scéne, medzi ktoré patrí aj tohtotýždňové uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela zo strany Austrálie, je povzbudením nielen pre Židov, ale aj pre nás, biblických kresťanov, ktorí sa za Izrael a jeho požehnanie modlia tak, ako nás k tomu povzbudzuje Biblia v Žalme 122 "Jeruzalemu vyprosujte pokoj. Kiež v pokoji žijú tí, čo ťa milujú! Kiež je pokoj na tvojich hradbách, istota v tvojich palácoch! Pre svojich bratov a priateľov hovorím: Pokoj v tebe!" 

Moslimská poslankyňa Kongresu USA Ilhan Omarová si urobila verejný posmech z kresťanskej viery viceprezidenta Mikea Pencea. Táto kongreswoman z Demokratickej strany zverejnila na svojom Twitterovom účte fotografiu viceprezinenta, zachyteného objektívom fotografa počas rokovania medzi prezidentom Trumpom a vodcami Demokratov v Oválnej pracovni Bieleho domu. Na obrázku je Mike Pence so zatvorenými očami, ktorý vyzerá, ako keby sa v duchu modlil. Ilhan Omarova túto fotku zverejnila na svojom Twitteri a  pridala k nej nasledujúci komentár: "Ježiš, chop sa kormidla". Táto fráza pochádza z jednej americkej populárnej country piesne. Jej Twitterový status sa veľmi rýchlo rozšíril a vyvolal vlnu pobúrenia. Množstvo používateľov sociálnej siete vyčíta Omarovej, že si robí posmech z kresťanskej viery viceprezidenta. 

Omarová je prvou moslimkou zvolenou do Kongresu USA, no toto nie je prvý prípad, kedy táto politička vyvolala kontroverziu. Už v roku 2012 napísala tweet tohto znenia: "Izrael zhypnotizoval celý svet. Nech Alláh zobudí ľudí a pomôže im uvidieť zlé skutky Izraela." Mnohí ľudia ju aj vtedy kritizovali za to, že opakuje starú antisemitskú mantru o tom, že Židia oklamali celý svet. Omarová vtedy odmietla odstrániť spomenutý tweet a ohradila sa, že sú to práve jej kritici, ktorí veria stereotypom o moslimoch a sú plní predsudkov. 

Táto správa samozrejme vôbec nie je dôležitá z hľadiska celosvetového diania, ale zreteľne ilustruje skutočnosť, že kresťania v politike dnes čelia dvom hlavným nepriateľským silám, už dlho vieme, že tou prvou je sekulárny liberalizmus a tou druhou, ktorá práve povstáva v parlamentoch západných krajín, je politický islam. Je to realita, ktorú si musíme uvedomiť a na ktorú musíme byť schopní reagovať. Boj medzi socializmom a kapitalizmom 20. storočia patrí minulosti a v dnešnej dobe sú politické sily preskupené trocha inak. 

Z Biblie vieme, že Boh bojuje za svoj ľud. Biblický Izrael často zažíval zázračné víťazstvá v bojoch a nepriatelia Hospodinovho ľudu sa často pozabíjali navzájom. Tieto zvláštne Božie intervencie sa dejú dodnes. Počas uplynulého týždňa sa pri čistení vlastnej pištole nešťastne zastrelil jeden z popredných veliteľov iránskych Republikánskych gárd generál Ghodratollah Mansouri. Prítomnosť elitných iránskych síl v Sýrii predstavuje v súčasnosti pre Izrael najväčšie bezpečnostné riziko, v porovnaní s ktorým je riziko zo strany palestínskych teroristických organizácií iba veľmi malé. Sú to práve oddiely Republikánskych gárd v Sýrii, ktoré Izrael už opakovane bombardoval v snahe zabrániť dodávkam zbraní šíitskej teroristickej organizácii Hizballáh, ktorá útočí na Izrael spoza hranice z libanonského územia. 

Politickým a vojenským cieľom Iránu, ktorým sa táto krajina nijak netají, je vymazanie Izraela z mapy Blízkeho východu. Židia si to veľmi dobre uvedomujú a okrem toho, že ich bezpečnostné zložky usilovne pracujú na eliminácii tohto nebezpečenstva sa tiež modlia a spolu s nimi sa modlia aj kresťania. To, že sa dejú takéto "náhody", znamená, že modlitby fungujú. 

V Piešťanoch prebehol už druhý ročník pochodu čertov. Novinári píšu, že sa do sprievodu, ktorý sa uskutočnil minulú sobotu zapojilo oveľa viac masiek, ako vlani. Cez Piešťany pochodovalo na 150 krampusov, z ktorých väčšina pricestovala z Rakúska. Ide o nevinnú zábavu, alebo nebezpečné podujatie s negatívnymi duchovnými dôsledkami. Dočítal som sa, že účastníci pochodu niesli jeden pozoruhodný banner, na ktorom bolo napísané: „Nech peklo vládne tomuto mestu! Spolu to dokážeme. SATAN“ Ak išlo o skutočnú recesiu, bola to recesia veľmi hlúpa, lebo, ako dobre vieme, slová majú moc. Ak išlo o vedomú proklamáciu satanských síl, nemôžeme to brať na ľahkú váhu. Písmo však otvorene hovorí o tom, že kráľovstvo Satana je porazené a že, ten, ktorý prebýva v nás je silnejší. Som presvedčený o tom, že kresťania z Piešťan a okolia, túto udalosť neponechali bez modlitebného boja a tá preto nenapáchala významnejšie škody. Keďže existujú sily, ktoré chcú zviditeľňovať peklo, ako cirkev na to potrebujeme reagovať tak, že budeme zviditeľňovať nebo. Sme to práve my, ktorých radosť musí byť vidieť na verejnosti. A na uliciach nech miesto satanských proklamácií znie evanjelium. To je našou úlohou. 

Nad poslednou krátkou správou zostáva rozum stáť. Poslanci nemeckého parlamentu schválili minulý štvrtok vládny návrh zákona, na základe ktorého umožnia nemecké matriky občanom, aby si mohli do dokladov zapísať aj tzv. tretie pohlavie. Táto najvplyvnejšia krajina Európy udala smer, ktorý je veľmi smutný a nebezpečný. Právna kodifikácia niečoho, čo bolo donedávna iba subjektívnym problémom ľudí, ktorí neboli schopní vyrovnať sa so svojou sexuálnou identitou, znamená, že tzv. tretie pohlavie sa stáva normou. Toto politické rozhodnutie je dokladom toho, že niektoré štáty Európy skutočne opúšťajú judeo-kresťanské morálne normy. Ako cirkev si musíme uvedomiť, že čelíme celkom novej duchovnej realite a musíme sa naučiť v nej správať a slúžiť spoločnosti, ktorá to potrebuje čoraz viac. 

Prajem vám požehnaný týždeň! Dopočutia nabudúce.

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.


Späť na správy