Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 17.4.2017

Megahoax menom Modrá veľryba

Internet v poslednom týždni zaplavila vlna varovaní pred hrou Modrá veľryba, ktorá pomocou psychologickej manipulácie nabáda tínedžerov k samovražde. Je to asi pol roka, čo som varovanie pred touto novou kyberhrozbou zachytil v ruských médiách. Ruská polícia tento problém riešila, nebezpečenstvo sa podarilo eliminovať a facebookové skupiny, resp. skupiny na ruskej sociálnej sieti VKontakte, ktoré vytvárali tínedžeri údajne hrajúci túto hru, boli zablokované. Teraz sa niekto úspešne pokúsil vyvolať paniku na českom a slovenskom internete, čo viedlo k tomu, že pred nebezpečnou hrou varovala dokonca Polícia Českej republiky. Keď sa novinári pustili do seriózneho získavania informácií a začali sa vypytovať odborníkov na bezpečnosť na internete a kyberzločin, začalo postupne vychádzať najavo, že celá aféra je iba ďalším z tzv. hoaxov, nepravdivých senzačných správ, ktoré majú tendenciu šíriť sa po internete ako lavína.

Podľa českého servera zameraného na internetovú bezpečnosť E-bezpečí sú správy o Modrej veľrybe obyčajným podvodom, zameraným na marketingové zisky spojené s rýchlym šírením tejto správy. Nebezpečenstvo tohto javu spočíva práve v tom, že môže niektorým psychicky labilným jedincom dať nežiaduci príklad. Modrá veľryba sa rýchlo stala jedným z najvyhľadávanejších pojmov medzi mladými ľuďmi na českom aj slovenskom internete. Články s návodom, ako tomuto nebezpečenstvu čeliť, nájdete práve na zmieňovaných stránkach.

Obdobie trpezlivosti USA voči Severnej Kórei sa skončilo

Dlhodobé provokovanie zo strany severokórejského diktátora v podobe jadrových testov a skúšok balistických striel narazilo na rozhodný odpor Trumpovej administratívy posilnenej ústretovým postojom Číny k riešeniu tohto problému. Prioritou zostáva diplomatické riešenie situácie, no USA už ukázali odhodlanie zakročiť proti poslednému diktátorovi stalinistického typu na planéte v prípade, že by sa nenašlo mierové riešenie a Kim Čong-un by pokračoval v rinčaní nukleárnymi bombami. Severná Kórea je krajina, ktorá spolu so štátmi, v ktorých vládne radikálny islam, asi najviac prenasleduje kresťanov a vôbec všetkých svojich občanov iného zmýšľania, než je oficiálny štátny ateistický svetonázor. Viceprezident USA, mimochodom, znovuzrodený evanjelikálny kresťan, navštívil demilitarizovanú zónu medzi Severnou a Južnou Kóreou a vyslal jasné posolstvo Kimovi, keď vyhlásil, že „éra strategickej trpezlivosti USA je na konci“. Pred pár dňami nariadil Donald Trump v Sýrii úder proti Assadovej armáde a v Afganistane nechal zbombardovať úkryt Islamského štátu. Je veľmi pravdepodobné, že tieto dva útoky v sebe skrývali dôrazné varovanie pre Severnú Kóreu. Napätie je obrovské, pritom nie je vôbec jasné, ktorým smerom sa bude uberať vývoj udalostí. Vyzerá to, že vývoj na medzinárodnej scéne bráni americkému prezidentovi napĺňať jeho predvolebný sľub, že sa bude prioritne venovať domácim problémom Spojených štátov.

Povstáva novodobý sultán

Víkendové turecké referendum o zavedení silného prezidentského systému v Turecku, zdá sa, celkom zmení povahu tohto „najeurópskejšieho“ blízkovýchodného štátu. Hoci bol jeho výsledok tesný, Recepovi Tayipovi Erdoganovi už nič nestojí v ceste stať sa zvrchovaným vládcom svojej krajiny, ktorý bude sám vymenovávať vládu a môže hocikedy rozpustiť parlament. Erdogan, ktorý je predstaviteľom islamistickej politiky, tak uspel vo svojom úsilí definitívne pochovať dedičstvo Mustafu Kemala Atatürka, ktorý urobil z Turecka sekulárny demokratický štát, v ktorom zohrával islam kultúrnu, nie však politickú úlohu.

Ešte pred referendom Erdogan vyhlásil, že v prípade jeho úspešného výsledku obnoví trest smrti, čo zrejme na vlastnú kožu pocítia uväznení aktéri nedávneho pokusu o Erdoganovo zvrhnutie. Ďalej vraj prehodnotí vzťahy s Európskou úniou a dohodu, ktorú s ňou má o zadržiavaní migrantov na svojom území. Zatiaľ nie je isté, ako sa bude vyvíjať vzťah Turecka s NATO, ktorého je dlhodobým členom. V poslednej dobe sa totiž zintenzívňujú turecké vzťahy s Ruskou federáciou, čoraz aktívnejším rivalom Severoatlantickej aliancie. Treba však počkať na konkrétne kroky tureckého vládcu, ktoré prinesú nasledujúce dni.


Späť na správy