Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 15.5.2017 

Viceprezident Mike Pence podporil prenasledovaných kresťanov 

V uplynulom týždni prebehol vo Washingtone Celosvetový summit na obranu prenasledovaných kresťanov, ktorého sa zúčastnilo 600 delegátov zo 130 krajín sveta. Hostiteľom tohto podujatia bol reverend Franklin Graham, syn svetoznámeho evanjelistu Billyho Grahama. Mnohí z účastníkov tohto podujatia pochádzali z krajín, kde brutálne prenasledovanie veriacich v Krista aktuálne prebieha, a ostatným zúčastneným rozprávali pohnuté príbehy o utrpení Božieho ľudu v oblastiach, kde žijú. Tento summit nebol ekumenickým podujatím, no prizvaní boli predstavitelia všetkých odnoží kresťanstva, čo Franklin Graham odôvodnil tým, že prenasledovaním trpia všetky cirkvi rovnako. Zdôraznil, že prenasledovanie kresťanov dosahuje v dnešných dňoch bezprecedentné rozmery: trpí ním viacej ľudí ako kedykoľvek predtým v ľudských dejinách. Toto prenasledovanie je často motivované agresívnymi protikresťanskými hnutiami v rámci islamu, hinduizmu a budhizmu. V iných častiach sveta sú kresťania zasa prenasledovaní bezzákonnými skorumpovanými vládami alebo sa stávajú obeťami kmeňových konfliktov a občianskych vojen. Problémy majú kresťania aj v krajinách západného sveta, kde sú ohrození narastajúcim sekularizmom. Protagonisti sekularizmu sa správajú čoraz agresívnejšie najmä voči kresťanom, ktorí sa pridŕžajú nemenných morálnych a duchovných štandardov Božieho slova. Graham tiež upozornil na to, že kresťania sú dnes zabíjaní v takej miere, že ide doslova o genocídu. Pohnutou chvíľou podujatia bol moment, kedy prítomný dav aplaudoval stojacim príbuzným 21 kresťanských mučeníkov, ktorých popravil Islamský štát na pláži v Líbyi v roku 2015. 

Jedným z hlavných rečníkov na podujatí bol tiež viceprezident USA, praktizujúci evanjelikálny kresťan, ktorý sa hrdo hlási k svojej viere - Mike Pence. Pence sa snažil svojím príhovorom povzbudiť všetkých kresťanov, ktorí trpia pre svoju vieru. Povedal: „V mene prezidenta Spojených štátov vám zo srdca hovorím, že sme s vami, stojíme pri vás!“ Viceprezident Pence ubezpečil účastníkov summitu, že prezident Donald Trump považuje prenasledovanie kresťanov za terorizmus a bude proti nemu bojovať. „Prezident vie, že teroristi neprestanú, kým ich nezastavíme, a my ich zastavíme!“ povedal. Otvorená podpora Trumpovej administratívy kresťanom je niečo, čo bolo vo vláde USA doposiaľ nevídané. Ako sme už viackrát napísali, prezident Trump možno nie je kresťan a nežije kresťansky, ale jednoznačne je priateľom kresťanov. 

Hlavným apelom summitu bola nutnosť prejavovať solidaritu prenasledovaným kresťanom, bojovať s prenasledovaním všetkými dostupnými prostriedkami a predovšetkým sa za prenasledovanú cirkev modliť. Graham pripomenul príbeh apoštola Petra, ktorý bol nadprirodzene vyslobodený z väzenia, keď sa zaňho cirkev usilovne modlila. 

Zopár myšlienok o kauze Babiš 

Česká republika zažíva politické nepríjemnosti, ktoré ako keby nastavovali zrkadlo jednotlivým aktérom tejto politickej drámy. Zreteľne sa ukázala nerozhodnosť a taktizovanie slabého premiéra, grobianstvo prezidenta, ktorý si vychutnal príležitosť ponížiť premiéra, ktorého nemusí, a ministra Babiša štylizujúceho sa do roly obete, ktorý isto nie je bez viny, no všetci jeho partneri to od začiatku vedeli a pritom až doteraz to nikomu neprekážalo. Vidíme pokrytectvo, klamstvo a intrigy v priamom prenose, za ktorými stojí mocenský boj a blížiace sa voľby, či už predčasné, alebo regulárne. Písmo hovorí, že svet leží v zlom, a je to pravda, ktorá sa týka aj politiky. Snaha niektorých politických síl vyvolať masovú hystériu proti prezidentovi a doslova štvanicu na šéfa hnutia ANO je ďalšou snahou robiť politiku neštandardným spôsobom. Legitímny nástroj na zmenu politickej reprezentácie sú voľby. Preto treba múdro voliť a za voľby sa modliť. Česko potrebuje prímluvné modlitby rovnako ako Slovensko. 


Späť na správy