Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 22.5.2017 

Pomyselné koleso dejín sa točí na plné obrátky a deje sa toho skutočne veľa. Tentoraz preto iba v krátkosti zhrnieme udalosti uplynulého týždňa a potom si rozoberieme jednu veľmi zaujímavú udalosť. 

Čo nám priniesol týždeň (v skratke) 

Napätie na Kórejskom polostrove neustále rastie, keďže KĽDR robí jednu raketovú skúšku za druhou a je svojimi susedmi vnímaná ako čoraz väčšie nebezpečenstvo. Nový francúzsky prezident Macron vymenoval pravicového, pomerne konzervatívneho premiéra, čo vyvolalo hlasné protesty feministických organizácií, a pozícia Angely Merkelovej v Nemecku sa zdá byť po sérii regionálnych volieb pomerne pevná. Ak Frau Merkel vyhrá na jeseň nemecké voľby, bude to znamenať o čosi silnejšiu EÚ a možný tlak na posilňovanie EÚ integrácie, čo so sebou nesie dobré aj menej dobré vyhliadky. Merkelovej vzťah ku krajinám východnej Európy je isto oveľa pozitívnejší ako v prípade jej liberálno-ľavicového konkurenta Schultza, čo je pre nás ako krajiny ekonomicky závislé od Nemecka pomerne dôležitá skutočnosť. 

Počas uplynulého týždňa prebiehali prípravy na historickú návštevu prezidenta Trumpa v Izraeli, ktorá prebieha práve v čase, kedy píšem tento text. Už pri prípravách návštevy sa prejavila Trumpova svojská povaha, o ktorej na týchto stránkach občas píšeme. Pôvodne mal predniesť svoj historický štátnický prejav na Massade, historickej púštnej pevnosti, postavenej kráľom Herodesom, kde sa proti rímskym dobyvateľom bránili posledné zvyšky bojovníkov židovského povstania v 70. rokoch 1. storočia. Keď sa však dozvedel, že Izraelčania neumožnia jeho helikoptére kvôli ochrane archeologických pamiatok pristáť na vrchole pevnosti, ale iba dole, s tým, že ho na vrchol vyvezie lanovka, návštevu Massady zrušil a ako miesto svojho prejavu si vybral Izraelské múzeum. Kulisu prejavu mu teda nebudú tvoriť ruiny Massady, ale zvitky od Mŕtveho mora, najstaršie dochované biblické texty. 

Prezident Trump prichádza do Izraela počas svojej prvej zahraničnej cesty v úrade prezidenta. Ako prvý úradujúci prezident USA sa dnes pomodlil pri múre nárekov a vyhlásil, že by sa chcel pokúsiť obnoviť mierový proces medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Tesne pred návštevou Izraela zavítal do Saudskej Arábie, kde sa v Rijáde stretol s vodcami arabských krajín, označil ako svoj cieľ likvidáciu islamského terorizmu a uzavrel s púštnym kráľovstvom zmluvy o miliardových obchodoch. Trumpov cieľ zmieriť Izrael a Arabov je bezpochyby ambiciózny a už sa oň pokúšali mnohí iní štátnici, no Donald Trump uskutočňovať smelé a ambiciózne vízie jednoducho vie. V prípade, že sa mu to podarí, eschatologické hodiny sa opäť (a celkom významne) posunú vpred.

Trumpov prejav na Liberty University 

To, že stále píšeme o Trumpovi, nie je náhoda. Snáď žiaden iný svetový politik neposkytuje svojimi slovami a skutkami toľko materiálov ako on, a to kresťanským aj svetským komentátorom diania okolo nás. Niektorí ho karhajú pre jeho kontroverzné kroky a vyhlásenia, my sa ho snažíme hodnotiť z pozície svetonázoru a záujmov biblických kresťanov. Práve z tohto hľadiska je zaujímavý jeho nedávny prejav na vysokej škole Liberty University, kde sa prezident prihovoril absolventom počas promočnej slávnosti.

Donald Trump vo svojej reči hovoril o náboženskej slobode a veľakrát sa tiež zmienil o Bohu. Pozornosť zúčastnených upútal predovšetkým tento prezidentov výrok: „Amerika bola vždy krajinou snov, pretože Amerika je národom pravých veriacich. Keď otcovia pútnici pristali v Plymouthe, modlili sa. Keď otcovia zakladatelia písali Deklaráciu nezávislosti, štyri razy vzývali nášho Stvoriteľa. Je to preto, že v Amerike neuctievame vládu, uctievame tu Boha. Pokiaľ budem vaším prezidentom, nikto vám nikdy nebude brániť v praktizovaní vašej viery,“ povedal Trump zástupu asi 50 000 absolventov, ich priateľov, rodinných príslušníkov a profesorov, ktorí sa zúčastnili tejto najväčšej promočnej slávnosti v dejinách univerzity.  

O prezidentovej reči sa pochvalne vyjadrili mnohí kresťanskí lídri, vrátane evanjelistu Franklina Grahama. „Som vďačný, že máme prezidenta, ktorý rozumie dôležitosti Boha v histórii nášho národa a dôležitosti Boha aj v budúcnosti nášho národa,“ napísal Graham na svoj facebookový profil. 

Pred voľbami sme mohli Donalda Trumpa podozrievať, že sa snaží kresťanom zaliečať a že koná účelovo. Teraz je po voľbách a Trump stále prejavuje svojim kresťanským spoluobčanom otvorenú náklonnosť. Toto je aj na Ameriku bezprecedentné a je nutné povedať, že zo Slovenska to vyzerá veľmi dobre. Čo prinesie jeho vplyv ďalej, ešte nevieme, ale modlime sa zaňho. Práve sa nachádza na dôležitej návšteve v Izraeli a naše modlitby isto potrebuje.


Späť na správy