Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 5.6.2017

Dve slovenské víťazstvá

Slovensko zaznamenalo v uplynulom týždni dva skvelé úspechy. Tým prvým bolo rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré odobrilo zrušenie Mečiarových amnestií. Ide o veľké morálne víťazstvo otvárajúce dvere k tomu, aby sa mohla naplniť spravodlivosť a mohli byť vyšetrené a potrestané zločiny, do ktorých bola očividne zapletená štátna moc počas Mečiarovej éry. Už dávnejšie sme písali o preliatej krvi zavraždeného R. Remiáša, ktorá, kým nebude tento zločin potrestaný, bude volať do neba o pomstu, čo isto neprinesie požehnanie krajine, ktorej vládna moc sa veľmi pravdepodobne uchýlila k vražde nevinného. Šanca na vyšetrenie a potrestanie tohto a ďalších zločinov je tu a z toho sa môžeme tešiť. Spravodlivosť a potrestanie neprávostí je jediný spôsob, akým sa môžeme vyrovnať s temnou minulosťou.

Druhým víťazstvom je medzinárodný diplomatický úspech Slovenska, keďže predsedom Valného zhromaždenia OSN sa stal Miroslav Lajčák, úspešný a v zahraničí rešpektovaný slovenský diplomat a minister zahraničných vecí SR. Táto funkcia nepredstavuje taký politický vplyv ako, napríklad, funkcia Generálneho tajomníka OSN či členstvo v Rade bezpečnosti, no stále ide o prestížnu „stoličku“, ktorá je dobrou reklamou pre našu krajinu, o ktorej, žiaľ, niektorí svetoví politici nevedia ani to, kde presne sa nachádza.

Dve závažné rozhodnutia prezidenta USA

1. Odstúpenie od klimatickej dohody

Hoci bolo toto rozhodnutie avizované už počas predvolebnej kampane Donalda Trumpa, mnohí ľudia, dokonca viacerí z jeho najbližších spolupracovníkov, boli presvedčení, že si to prezident rozmyslí a potvrdí záväzky USA v boji s klimatickými zmenami. Ide o prvé rozhodnutie, ktoré nemôžeme označiť za hodnotové, dôvody preň sú totiž čisto ekonomické. Trump v ňom napĺňa jeden zo sloganov svojej kampane: America first! Amerika na prvom mieste! Implementovanie dohody je pre ekonomiku USA nevýhodné. Parížsky dohovor je ale dokumentom, ktorý vzišiel z rokovaní svetových lídrov a medzinárodnej snahy riešiť vysokú mieru znečistenia atmosféry „skleníkovými plynmi“, ktoré sa podieľajú na vzniku tzv. globálneho otepľovania, ktoré spôsobuje klimatické zmeny badateľné aj v našej strednej Európe. Dokument zvaný Parížsky dohovor je konsenzuálnym záväzkom 190 signatárskych krajín, na ktorých čele stoja „civilizované krajiny“ západného sveta, Rusko, Čína, India a väčšina ostatných krajín. Ide o koordinovaný postup v snahe niečo zmeniť. Aj keď je pravda, že aplikovanie Parížskeho dohovoru spôsobí možno len minimálne zmeny, ide o spoločnú snahu urobiť niečo dobré, ktorá je v súlade s kresťanskou etikou hovoriacou, že sme správcami tejto Zeme, ktorú by sme mali „obrábať a strážiť“, a nie „drancovať a ničiť“. Jeden renomovaný slovenský komentátor napísal, že odstúpenie od tejto dohody zo strany USA sa dá označiť za akýsi „vztýčený prostredník“ ukázaný ostatným krajinám.

Napriek vyššie napísanému je však pravda, že Trumpovo rozhodnutie sa nakoniec vôbec nemusí ukázať ako niečo zlé či fatálne. Prečo? USA sú svetovým lídrom v oblasti zelených technológií a sú na to patrične hrdé. Americké top spoločnosti ako Apple, Google či Microsoft investujú nemalé prostriedky do tzv. zelených technológií a vyjadrujú jednoznačné odhodlanie v tom pokračovať. Popredný americký inovátor a vizionár v oblasti nových technológií Elon Musk sa na protest voči odstúpeniu od klimatického dohovoru vzdal funkcie poradcu prezidenta Trumpa. Mnohé štáty USA sa vyjadrili, že chcú pokračovať v napĺňaní záväzkov klimatického dohovoru. Takže, aj bez oficiálneho podpisu na dohode sa z USA nestane príčina celosvetovej ekologickej katastrofy. Toto by vážne hrozilo v prípade, že by na obmedzovanie produkcie skleníkových plynov rezignovali krajiny ako Čína či India. Ak má Donald Trump pravdu, USA by sa týmto svojím krokom mohli hospodársky pozdvihnúť a to by bolo dobré pre ekonomiku celého sveta. My sa len naďalej modlime za prezidenta Trumpa, nech sú jeho rozhodnutia správne a múdre.

2. Odklad presunu ambasády USA z Tel Avivu do Jeruzalema

Prezident Trump podpísal dokument odkladajúci presťahovanie veľvyslanectva Spojených štátov v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Splnenie jeho predvolebného sľubu sa teda zatiaľ nekoná. Oficiálnym dôvodom je to, že prezident chce ešte dať šancu mierovému procesu, pre ktorý by tento krok mohol byť teraz zásadnou prekážkou. Keby Trump počas svojej minulotýždňovej návštevy Izraela neprejavoval jednoznačnú podporu bezpečnosti židovského štátu a prísne nepokarhal predsedu Palestínskej samosprávy, asi by sme mali ohľadom presunu veľvyslanectva všetky dôvody na skepticizmus. Teraz však aj napriek odkladu máme dôvod na nádej.

Zažije Slovensko ďalšie víťazstvo?

Tieto riadky píšem sledujúc priamy prenos z protikorupčného protestu v Bratislave. Pohľad na množstvo mladých (ale aj starších) ľudí, pokojne verejne prejavujúcich svoju túžbu po zmene v našej krajine a jej očistení od korupcie, mi dodáva nádej, že skoro môže prísť ďalšie víťazstvo. Treba nám novú generáciu politikov, treba uvedomelých voličov rozumných strán, treba niečo robiť. To je ten najlepší liek na korupciu aj na zo zúfalstva prameniaci extrémizmus. Aj kresťania potrebujú byť politicky aktívni a angažovať sa v snahe o zmenu. Modlime sa a pracujme.


Späť na správy