Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 17.7.2017

Modlitba za Donalda Trumpa

Z pohľadu prebudeneckého či charizmatického kresťanstva bola udalosťou minulého týždňa návšteva skupiny popredných amerických pastorov u 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Najsilnejším a najdôležitejším momentom tejto návštevy nebolo ani vrelé privítanie, potriasanie rukami či spoločná fotografia - bola to chvíľa, kedy sa pastorka Paula White-Cain smelo opýtala prezidenta, či sa zaňho môžu pomodliť. Donald Trump vďačne súhlasil, prítomní pastori naňho položili ruky a v jednote sa zaňho v moci Ducha Svätého pomodlili.

Publicitu celej akcii dal u nás veľmi dobre známy pastor Rodney Howard-Browne, ktorého si mnohí dobre pamätáme z jeho niekoľkodňovej služby v budapeštianskom Zbore viery. Bol to práve Rodney, kto na svojich profiloch na sociálnych sieťach zverejnil fotografie z daného stretnutia.

Na prezidentovi bolo vidno, že si uvedomuje dôležitosť modlitieb kresťanov. Keď sa podobné fotografie pastorov modliacich sa za Donalda Trumpa objavovali počas jeho kampane pred prezidentskými voľbami, mohli sme špekulovať o tom, že sa realitný magnát snaží získať hlasy veriacich, no teraz ho z ničoho takého obviniť nemôžeme. Prezident, proti ktorému sú satanistami a bosorkami organizované seansy a hromadne vysielané kliatby, si zjavne uvedomuje potrebu modlitebnej podpory kresťanov.

Trumpova náklonnosť k biblickej viere je zjavná od prvých dní jeho prezidentského funkčného obdobia. Z Bieleho domu nechal odstrániť predmety spojené s islamom a zrušil slávnostnú večeru pri príležitosti konca islamského pôstneho mesiaca Ramadánu, ktorú v Bielom dome pravidelne usporadúval jeho predchodca Barack Hussein Obama. Podľa Rodneyho Howard-Browna je zvolenie prezidenta Trumpa výsledkom kresťanských modlitieb a poslednou šancou pre USA. Ako Európania môžeme len so zármutkom konštatovať, že predstava popredných európskych politikov, ktorí sklonia hlavy, aby na nich pastori kládli ruky a modlili sa, je dnes absolútne nereálna. O to viac sa však za našich politických predstaviteľov potrebujeme modliť.

Predseda Matice slovenskej šíri na facebooku antisemitský hoax

Predseda inštitúcie, ktorá by mala chrániť slovenskú kultúru a jazyk, má zrejme riadne pomýlené videnie sveta. Podľa príspevku, ktorý zdieľal na sociálnej sieti, je naša krajina v ohrození globálnych elít a vládnu nám tzv. Chazari. Týmto termínom označujú stredoeurópski antisemiti dnešných Židov, ktorí vraj nie sú biblickým izraelským národom, ale potomkami obyvateľov Chazarskej ríše. Tá naozaj existovala v ranom stredoveku okolo východného pobrežia Čierneho mora a prijala judaizmus ako štátne náboženstvo. Táto ríša však zanikla a odborná verejnosť odmieta akékoľvek teórie o spojení európskych Židov s Chazarmi, toto spojenie preukázateľne vyvrátili aj genetické testy.

V histórii slovenského národa sa, žiaľ, už viackrát zopakovala smutná pravda, že národovectvo má veľmi blízko k antisemitizmu. Treba použiť všetky prostriedky na to, aby toto spojenie nepokračovalo v budúcnosti. Existuje predsa aj vlastenectvo, ktoré nemá s fašizmom, nacizmom ani antisemitizmom nič spoločné. Kresťania sú príkladom toho, že je možné úprimne milovať vlastný národ a pritom mať dobrý vzťah k ostatným národom, špeciálne k Židom, ktorým máme podľa Biblie žehnať, lebo od nich máme Sväté Písma aj Mesiáša. Keby nebolo židovstva, nie je kresťanstvo.


Späť na správy