Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 31.7.2017

Kresťania vo Washingtone verejne podporili Izrael

Minulý týždeň sa vo Washingtone konal samit organizácie CUFI (Christians United for Israel, Kresťania zjednotení za Izrael). Táto organizácia je americkým kresťanským hnutím, ktoré sa pod vedením pastora Johna Hageeho snaží podporovať Izrael na americkej politickej a spoločenskej scéne. Podľa usporiadateľov bol tento samit najvzrušujúcejšou akciou organizácie od jej založenia pred 11 rokmi. Konferenčné centrum vo Washingtone, DC, sa naplnilo zástupom najmenej 5000 vášnivých podporovateľov Izraela a Capitol Hill zaplavili kresťania zo všetkých 50 štátov USA. Zástupcovia CUFI sa stretli s 97% členov Kongresu a povzbudzovali ich, aby podporovali Taylor Force Act (zákon nariaďujúci zastavenie americkej ekonomickej pomoci Palestínskej samospráve) a Israel Anti-Boycott Act (zákon proti bojkotu Izraela).

Hlavným rečníkom na večernom podujatí s názvom Night to Honor Israel (Večer na poctenie Izraela) bol viceprezident USA Mike Pence. Pre všetkých, ktorým záleží na dobrých vzťahoch USA a Izraela, boli jeho slová veľkým povzbudením. Viceprezident Pence počas svojho príhovoru povedal: „Prostredníctvom Kresťanov zjednotených za Izrael môže byť dnes počuť hlas viac ako 3,3 milióna kresťanov, ktorí nemlčia, ale podporujú Izrael. Počujú vás v každom veľkom i malom meste po celej Amerike a tiež v každej kancelárii amerického Kongresu. Počuje vás aj istý muž na Pennsylvania Avenue 1600.“ Tým mužom, samozrejme, myslel prezidenta Trumpa, lebo Pennsylvania Avenue 1600 je adresa Bieleho domu.

Prostredníctvom satelitného prenosu sa zhromaždeným naživo prihovoril tiež izraelský ministerský predseda Benjamin Netanjahu, ktorý povedal: „Keď hovorím, že nemáme lepších priateľov, ako sú milióny kresťanských podporovateľov Izraela v USA a tiež v iných častiach sveta, myslím to vážne. Viem, že ste vždy a za všetkých okolností stáli pri nás.“

Samitu CUFI vo Washingtone sa taktiež dostalo najväčšej publicity v dejinách organizácie. Zmienilo sa o ňom viac ako 200 médií vrátane CNN, The Federalist či Times of Israel. Najcitovanejším výrokom samitu bolo vyhlásenie viceprezidenta Pencea: „Sľubujem vám, že príde deň, kedy prezident Trump presťahuje Americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema. Otázkou nie je, či sa to stane, ale skôr kedy sa to stane.“

Táto udalosť hádam nepotrebuje ďalší komentár. Spojené štáty jednoducho majú najprokresťanskejších a najprobiblickejších predstaviteľov za mnohé uplynulé roky. Vďaka Bohu za to. A neprestávajme sa modliť.

Znepokojujúce schopnosti umelej inteligencie

Umelá inteligencia, teda počítačové programy schopné vlastného myslenia, vykonávania rôznych operácií, rozhodovania sa a predovšetkým učenia sa a vlastného sebazdokonaľovania narobila svojim tvorcom poriadne starosti. Boli to konkrétne výskumníci sociálnej siete Facebook, ktorí boli nútení ukončiť program umelej inteligencie po tom, ako zistili, že prestal používať angličtinu a vytvoril si svoj vlastný jazyk. Keď sa dva programy umelej inteligencie Bob a Alica začali medzi sebou rozprávať, najskôr komunikovali v predpísanej a naprogramovanej angličtine. Časom si však vymysleli systém kódových slov, ktorým programátori neboli schopní porozumieť, a tak oba programy radšej ukončili. Podľa odborníkov spočíva problém v tom, že ľudský jazyk nie je dostatočne efektívny, a preto sa ho programy snažia vylepšovať až do takej miery, že sa po nejakom čase stane pre človeka nezrozumiteľným. Spoločnosť Google, napríklad, pri práci na svojom prekladači zistila, že program jej umelej inteligencie si „potichu“ písal svoj vlastný jazyk na pomoc pri prekladaní viet.

Zatiaľ neexistujú žiadne relevantné dôkazy o tom, že tieto aktivity umelej inteligencie môžu byť pre človeka nebezpečné. Faktom však zostáva, že keď sa ľudia hrajú na stvoriteľa, ich snahy sa môžu škaredo vymknúť z rúk. Ktovie, či Antikristov hovoriaci „obraz šelmy“, ktorý raz budú ľudia povinne uctievať, nebude akousi sochou s umelou inteligenciou?


Späť na správy