Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 14.8.2017

Potrebuje Európa novú „Nežnú revolúciu“?

O tom, že áno, je presvedčený bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus. Dlhodobý kritik európskej integrácie vyslovil túto myšlienku počas preberania Jagellonskej ceny v poľskej Toruni. Túto cenu mu udelila miestna univerzita za mimoriadny prínos k politickému, ekonomickému, kultúrnemu, vedeckému a sociálnemu rozvoju strednej a východnej Európy.

Vo svojom prejave označil exprezident Klaus Európsku úniu za „postdemokratický nadnárodný centralisticky organizovaný útvar“. Václavovi Klausovi sa veľmi trefným spôsobom podarilo vystihnúť, v čom spočíva najväčší problém dnešnej EÚ. Ide o to, že tento medzinárodný útvar útočí proti koncepcii národného štátu a proti tradičnému chápaniu rodiny. Obvinil európske elity zo snahy zničiť „prirodzené vzťahy ľudí s vlastným národom, náboženstvom, kultúrou a civilizáciou“. Skritizoval tiež tzv. politickú korektnosť, multikulturalizmus a „humarightizmus“, ktoré sa stali opodstatnením pre potláčanie slobody slova a umlčovanie opozície. Podľa Klausa stupeň manipulácie obyvateľstva v EÚ pripomína éru neskorého komunizmu, a preto potrebuje Európa zásadnú zmenu, akúsi novú „Nežnú revolúciu“. S jeho slovami sa nedá než súhlasiť.

Technologické firmy chcú meniť svet

Cieľom popredných svetových technologických firiem, ako sú napríklad Google, Facebook alebo firmy vynálezcu a vizionára Elona Muska (Tesla, SpaceX), už nie je na prvom mieste zisk, ale „snaha meniť svet k lepšiemu“. Znie to takmer ideálne, kým si neuvedomíme, aké ciele majú tieto zmeny a nezhodnotíme ich z pohľadu kresťanov zastávajúcich biblické konzervatívne hodnoty. V popredí týchto snáh o zmenu sveta je totiž propagácia globalizácie a liberálnych hodnôt rodovej rovnosti či absolútnej tolerancie v oblasti sexuálnej morálky, teda vecí, ktoré v posledných dekádach doslova nivočia duchovný a morálny stav západnej, dnes už iba takzvane kresťanskej civilizácie.

Celé to vystihuje jeden nedávny príklad. Firma Google práve prepustila svojho zamestnanca Jamesa Damorea pre údajné porušenie kódexu firmy. Jeho prehreškom bolo publikovanie textu, ktorý sa kriticky vyjadroval o údajne prehnanom presadzovaní kultúry rovnosti medzi mužmi a ženami. Argumentoval tým, že medzi mužmi a ženami existujú biologicky dané odlišnosti a tie prirodzene spôsobujú, že na niektorých pozíciách je zamestnaných viac mužov ako žien a naopak. Kritizoval Google za to, že potláča ideovú rôznorodosť tým, že diskriminuje konzervatívne pohľady na svet.

Keď si predstavíme, že hlavnou náplňou práce spoločnosti Google je v podstate zber informácií o používateľoch jej služieb, aby na nich mohla neskoršie presne zacieliť reklamu, ktorá je hlavným zdrojom príjmov tejto spoločnosti, takmer sa nedá ubrániť obavám, či tieto informácie nebudú raz zneužité. Ako? Napríklad, proti ideovým odporcom svetonázoru, ktorý firmy ako Google presadzujú vo svojej snahe zmeniť svet! Písmo otvorene hovorí o tom, že v posledných časoch nastane čosi ako totalitná svetovláda, ktorá bude brániť „kupovať a predávať“ ľuďom, ktorí nebudú zapojení v satanskom kulte uctievania šelmy (Zj 13,17). Technologické firmy sa ľahko môžu stať nástrojom tohto eschatologického prenasledovania cirkvi.

Tieto riadky som nenapísal z pozície odporcu technológií. V dnešnej dobe sa bez nich nedá žiť. Ak chceme zasiahnuť svet evanjeliom, musíme moderné informačné technológie používať. Sám používam rôzne služby a nástroje od Googlu doslova denne, svoje bohoslužby vysielame cez YouTube a ako cirkev sme aktívni na Facebooku. Sú to vynikajúce nástroje a ten, kto ich má v rukách, disponuje obrovskou mocou, mocou informácií. Využívajme ich na dobré, kým sa dá, nebuďme však naivní, ale múdri.


Späť na správy