Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 28.8.2017

Kedy je potrebné zabudnúť na stranícke dresy

Slovenská politická scéna je bojiskom strán, ktoré majú (v ideálnom prípade) reprezentovať iba záujmy svojich voličov, v slovenskom kontexte sú to aj (niekedy predovšetkým) záujmy podnikateľských kruhov, ktoré ich sponzorujú. Vidíme to znovu a znovu pri všetkých kauzách, ktoré sa pravidelne opakujú počas úradovania jednotlivých vlád, ktoré sa striedajú pri moci. Tohto javu sa asi tak ľahko nezbavíme a súperiace politické strany si stále budú navzájom vykrikovať svojich Bašternákov, Kaliňákov, Plavčanov či Richterov. Kresťania sa však stále, a veríme, že úspešne, budú modliť za to, aby sa tieto excesy diali čo možno najmenej.

Občas sa na politickej scéne udeje niečo, čo poteší. Mnohí ľudia tejto krajiny s nevôľou znášajú skutočnosť, že na poste banskobystrického župana a taktiež v slovenskom parlamente sedí človek, ktorý hoci verbálne popiera svoje sympatie k fašizmu, no svojimi skutkami a mnohými vyhláseniami vyvoláva obavy v mnohých, ktorí vedia, čo to fašizmus je, ako sa v minulosti zrodil a ako sa dostal k moci. Snaha zabrániť znovuzvoleniu pána Kotlebu na post predsedu BBSK je preto prioritou slušných a rozumných politikov a predmetom intenzívnych modlitieb kresťanov, hoci sa jeho strana pyšní heslom „Za Boha a za národ!“. V tomto kontexte som si veľmi vážil deklarovaného úmyslu hlavných protikandidátov Mariána Kotlebu odstúpiť pred voľbami v prospech najsilnejšieho z nich.

Po tom, ako prieskum verejnej mienky už po druhýkrát potvrdil vedenie pána Jána Luntera s tým, že tesne preskočil aj samotného Kotlebu, prišlo vyjadrenie strany Smer, že tohto kandidáta v župných voľbách podporí. Toto vyjadrenie bolo prekvapením, lebo ako o neoficiálnom kandidátovi Smeru sa hovorilo o riaditeľovi Múzea SNP Stanislavovi Mičevovi. Onedlho nato vyjadrila Lunterovi podporu aj ďalšia vládna strana Most-Híd.

Pán Lunter o podporu politických strán neprosil, bol a podľa svojich slov aj zostáva nezávislým kandidátom, túto podporu však pochopiteľne neodmietol. Teraz veľmi záleží na tom, či sa za Luntera postavia a podporia ho aj páni Mičev a Klus. Nič totiž nie je isté. Ján Lunter síce má najvyššie preferencie, no jeho náskok pred Mariánom Kotlebom je iba zanedbateľný a vôbec nič nie je vyhrané. Teraz je skutočne potrebné zabudnúť na stranícke dresy a zachovať sa rozumne. Nech sa nestane to, že opozičné strany odmietnu podporiť Luntera preto, že ho podporili Smer a Most-Híd. Miera podpory extrémizmu v našom kraji je pomerne vysoká, no stále ešte je viacej ľudí, ktorí uniformy a fakľové pochody v slovenskej politike nechcú. Tí sa však potrebujú zjednotiť. Na to, aby si štandardní demokratickí politici v Banskobystrickom kraji zmerali sily medzi sebou, bude priestor v nasledujúcich voľbách, teraz sa musia správať zodpovedne. Ledaže by nakoniec pán Kotleba nekandidoval. Toto by celú situáciu úplne zmenilo. Modlime sa a očakávajme dobré.


Späť na správy