Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 4.9.2017

Symbol kresťanskej viery na obaloch potravín je pre Lidl nežiaduci

Na obaloch feta syrov predávaných spoločnosťou Lidl sú vyobrazené známe modro-biele kostoly z gréckeho ostrova Santorini. Na týchto krásnych fotografiách však niečo chýba. Niečo, čo je pre kresťanské kostoly typické, a síce kríže zdobiace ich modré kupoly. Túto skutočnosť si nedávno všimli novinári a nemecká spoločnosť priznala zámerné vyretušovanie kresťanských symbolov z fotografie. Svoje konanie odôvodnila snahou o „náboženskú neutralitu“. Ide o to, že napríklad moslim či ateista by sa mohli cítiť dotknutí, že je im ponúkaný tovar, ktorý má na obale symbol inej viery.

Toto prehnané uplatňovanie princípov tzv. politickej korektnosti do západnej kultúry pomaly, ale isto preniká. Tento skutok, hoci sa môže javiť bezvýznamný, dokonale zapadá medzi množiace sa prípady odstraňovania krížov, dosiek Desatora alebo iných symbolov kresťanstva či židovstva z inštitúcií, škôl, súdnych budov a verejných priestorov, ktoré sa dejú v západných kedysi kresťanských krajinách. Spoločnosť Lidl v súčasnosti čelí vlne kritiky zo strany konzervatívne zmýšľajúcej verejnosti, dokonca sa aj ospravedlnila a povedala, že svoju chybu napraví. Je teda možné, že sa kríže na kostolné kupoly na obaloch syrov vrátia alebo spoločnosť zvolí celkom iný „neutrálny“ motív. Celá táto kauza vypovedá o niečom veľmi závažnom a vôbec nejde o obaly potravín. Existuje totiž akýsi trend, vplyvom ktorého sa kresťanská viera stáva niečím, čo patrí výhradne do súkromného života ľudí. Niečím, čo by nemalo byť verejne prejavované a prezentované. Miera tohto trendu je v rôznych krajinách odlišná. V našej strednej Európe sa ešte toľko nepresadzuje, no nie je vôbec možné nevidieť sily, ktoré sa prostredníctvom médií a kultúry liberalizmu snažia vychovať generáciu, ktorá sa celkom odvráti od judeo-kresťanských hodnôt. Čeliť tomuto trendu dokáže len cirkev, ktorá nebude iba inštitúciou hlásajúcou prázdne náboženské frázy, ale bude živým spoločenstvom moderných ľudí, ktorí sa nehanbia za evanjelium, svoju vieru verejne prejavujú a sú, ako povedal Pán, „svetlom sveta a soľou zeme“.

Kanada zaviedla genderovo neutrálne pasy

Kanada od septembra umožňuje vydávanie tzv. genderovo neutrálnych pasov. O čo ide? Ľudia, ktorí sa necítia byť ani mužom, ani ženou, môžu po novom vypĺňať do kolónky „pohlavie“ v žiadosti o pas písmeno X. Dostávame sa tak do situácie, kedy pocity jedinca sú dôležitejšie ako zdravý rozum. Počas celých ľudských dejín bolo označenie pohlaví (muž/žena) vyjadrením biologického rodu. Keď sa narodilo bábätko, stačilo rozbaliť plienku a každý sa mohol presvedčiť, či je maličké chlapček alebo dievčatko. Dnes to už zďaleka nie je také jednoduché. V niektorých krajinách (a Kanada je tu ukážkovým príkladom) sa mení legislatíva do takej miery, že ľudia, ktorí tvrdia, že rodina je výhradne zväzok muža a ženy, ktorého zmyslom je priviesť na svet a vychovať ďalšiu generáciu, sa týmto tvrdením dopúšťajú zločinu. Cirkev v takýchto prípadoch nesmie zostať ticho. Nie sme netolerantní ľudia, ktorí nechcú druhým dopriať slobodu. V tom problém nespočíva. Veď aj Boh dopraje človeku slobodu vo všetkom, no za každý jeho skutok ho bude súdiť. Sloboda je teda spojená so zodpovednosťou voči Stvoriteľovi, ktorý túto slobodu človeku dal. Vážny problém nastáva vtedy, keď sa hriech stáva zákonom a odpor voči nemu trestným činom. V tomto čase je potrebné modliť sa za rozumných legislatívcov viac ako kedykoľvek predtým.

Kim Čong-un hrá veľmi nebezpečnú hru

Severokórejský vodca si zjavne nerobí vôbec žiadne starosti s tým, akú mieru celosvetového pohoršenia vyvolalo odpálenie medzikontinentálnej rakety, ktorá preletela ponad Japonsko a po tom, ako vydesila obyvateľstvo Japonských ostrovov, skončila vo vodách Pacifiku. Svet sa zdesil, zasadala Rada bezpečnosti OSN a Kim, zjavne povzbudený úspechom, vydal príkaz na cvičné odpálenie vodíkovej bomby na severokórejskej jadrovej strelnici. Prezident USA, ktorý nedávno na adresu severokórejského vodcu predniesol veľmi ostré slová, bude iba ťažko hľadať ešte ostrejší spôsob, ako verbálne odsúdiť konanie diktátora z Pchjongjangu. Budú musieť nasledovať činy. Diplomati všetkých dôležitých krajín zasiahnutého regiónu pracujú na plné obrátky. Ešte nikdy totiž nebola atómová vojna tak blízko. Doslova cítiť nervozitu vo vyjadrovaní všetkých svetových mocností. Čo robiť, keď zjavne čelíte predstaviteľovi jadrovej krajiny, ktorý vykazuje mieru nevyspytateľnosti na hranici šialenstva? Treba sa nádejať na Božiu dobrotu a milosť a modliť sa za múdrosť pre svetových vodcov tak v Bielom dome, ako aj v Kremli či Pekingu.

 


Späť na správy