Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 25.9.2017

Angela Merkelová „utrpela víťazstvo“ v nemeckých parlamentných voľbách

Víťaz volieb do Bundestagu nie je žiadnym prekvapením, no výsledok kancelárkinej strany CDU (33%) je najhorším výsledkom tejto strany vo voľbách od roku 1949. Koalícia so sociálnymi demokratmi, v ktorej Merkelovej strana vládla v poslednom období, sa po nedeľnom výsledku volieb javí ako veľmi málo pravdepodobná, čo potvrdil aj predseda SPD Martin Schulz, ktorý je odhodlaný ísť so svojou stranou (20,5%) do opozície. Voľby priniesli úspech strane AfD (Alternatíva pre Nemecko), ktorú niektoré médiá označujú ako extrémistickú. AfD, ktorá skončila na treťom mieste s volebným výsledkom 12,6%, postavila svoju kampaň na odpore proti masovému prijímaniu migrantov a konzervatívnych euroskeptických myšlienkach. Táto strana slávila úspech predovšetkým v krajinách bývalého východného bloku a jej úspech je potvrdením skutočnosti, že v Nemecku sa posilňujú protiimigračné sily.

Budúce 4 roky tak bude Angela Merkelová s najväčšou pravdepodobnosťou opäť spolkovou kancelárkou, hoci zostavovanie vlády bude komplikovanejšie ako kedykoľvek predtým. Nemecku už nebude vládnuť dvojkoalícia, ako to bolo doposiaľ, ale vláda bude musieť byť zložená najmenej z troch strán. Pozitívne na výsledku nemeckých volieb je, že ultra probruselský a pomerne silno liberálny Martin Schulz zrejme bude mimo vlády, a tiež to, že nemeckí politici dostali od voličov jasný signál, že neobmedzené prijímanie migrantov sa neteší širokej podpore verejnosti. Počkajme si na prvé kroky novej vlády tejto najmocnejšej krajiny EÚ a uvidíme, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať. Prímluvná modlitba za Nemecko a jeho predstaviteľov je rovnako dôležitá, ako modlitba za Slovensko. Udalosti v Nemecku nás totiž ovplyvňujú viacej, ako je na prvý pohľad zrejmé.

Eschatologické očakávania spojené s 23. septembrom sa nenaplnili

V kresťanských kruhoch vírili v poslednom čase debaty o tom, že 23. septembra by mohlo dôjsť k vytrhnutiu cirkvi, prípadne k nejakej zásadnej udalosti, ktorá poznačí beh histórie posledných čias pred druhým Pánovým príchodom. Tieto očakávania vychádzali z výkladu zaujímavého astronomického javu v súhvezdí Panny, ktorý mal korešpondovať s opisom „znamenia na nebi“, o ktorom čítame v 12. kapitole knihy Zjavenie Jána, a tiež so skutočnosťou, že tento dátum sa čiastočne prekrýva s biblickým sviatkom Roš Hašana, židovským Novým rokom. K týmto udalostiam jednoducho nedošlo a nemáme ani správu o tom, že sa stalo niečo mimoriadne významné. Je však dôležité vedieť, že mnohé udalosti modernej doby, vývoj situácie a udalostí okolo Izraela, ďalej rôzne prírodné katastrofy, vojny a predovšetkým morálno-duchovný stav ľudstva nasvedčujú tomu, že skutočne nie sme ďaleko od eschatologických udalostí. Tento fakt však nie je dôvodom na paniku, veď Pán hovorí: „Keď sa toto začne diať, vzpriamte sa, zodvihnite hlavy, lebo sa blíži vaše vykúpenie.“ (Lk 21,28)

Žijeme v úžasnej dobe takmer neobmedzených možností komunikácie, čo je jedinečnou príležitosťou pre kázanie evanjelia. Podobne ako apoštol Pavol využíval svoje rímske občianstvo a sieť rímskych ciest, my môžeme využívať možnosti moderných komunikačných prostriedkov a hovoriť celému svetu o nádeji, ktorú máme v Kristovi, úžasnú správu o tom, že môžeme byť spasení a zachránení.

Hoci tento víkend nenastalo vytrhnutie, v Banskej Bystrici prebehla skvelá Kresťanská konferencia, zástupy ľudí počúvali evanjelium v Športovej hale Štiavničky a mnohí ďalší sa pripojili prostredníctvom internetového prenosu, desiatky ľudí sa krstili a všetci prítomní sa radovali z ľudí, ktorí sa rozhodli odovzdať svoje životy Kristovi. Už len preto môžeme povedať, že uplynulý týždeň bol veľmi vydarený.

 


Späť na správy