Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 6.11.2017

Na okraj župných volieb

Keď som v sobotu vhadzoval lístok do urny v jednom z banskobystrických volebných okrskov, hovoril som si, ako to všetko nakoniec dopadne a o čom budem v pondelok písať. Nebudem nijako zatajovať silné napätie, ktoré som pociťoval, súc si plne vedomý toho, že v týchto voľbách ide o veľa, a to najmä v našom kraji. Mnohí kresťania sa za voľby modlili. Modlili sa za to, aby nevyhrala extrémistická strana, ktorej heslo „Za Boha a za národ“ je učebnicovým príkladom brania Božieho mena na darmo a ktorej mnohí členovia sa prejavujú otvorene antisemitsky pričom popieranie holokaustu je ich obľúbeným rétorickým cvičením. Modlili sa za to, aby nám Boh dal nového župana, niekoho, za koho sa už nebudeme musieť hanbiť. Modlili sa tiež za to, aby Banskobystrický samosprávny kraj už nebol považovaný za baštu slovenského pravicového extrémizmu. A Pán ich vypočul. Prebudenie do nedeľného rána sprevádzalo zistenie, že démoni ľudáckeho režimu nezvíťazili, spoločnosť ich dokázala vytesniť na okraj a zbaviť ich tak reálnej politickej moci v župe.

Voliči sa zmobilizovali a ich účasť v BB kraji dosahovala na mnohých miestach 50%. Výsledok volieb tu priniesol zmenu, zmenu s veľkou legitimitou. Buďme vďační Bohu a modlime sa za pána Luntera, aby naplnil nádeje a očakávania svojich voličov.

Volebná účasť v župných voľbách vzrástla aj na celoštátnej úrovni takmer o 10%. Aj táto skutočnosť priniesla výraznú zmenu. Strana Smer stratila pozície županov vo všetkých krajoch okrem Nitrianskeho a Trenčianskeho, pričom ostatné kraje obsadili župani opozície. Dá sa bez nadsádzky povedať, že hegemónia Smeru v samosprávnych krajoch sa skončila a opozícia, konkrétne strany OĽANO so SAS ukázali, že spolu vedia Smer poraziť. Aj toto je veľmi dobrá správa nie iba pre tých, čo sa za voľby modlili, ale pre celé Slovensko. Tieto voľby ukázali, že v tejto krajine nič nie je stratené a stále existuje nádej. Slováci a Slovenky by sa konečne mohli naučiť chodiť k voľbám.


Späť na správy