Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 27.11.2017

Západná spoločnosť si stále odmieta pripustiť ohrozenie zo strany radikálneho islamu

„Zatiaľ čo prírodné katastrofy ako tsunami alebo zemetrasenia vyvolávajú v obyvateľoch krajín západnej Európy vlny solidarity, skutočnosť, že bola takmer kompletne vyhladená kresťanská populácia na Blízkom východe, nikoho neznepokojuje.“ Tieto slová napísal taliansky novinár Giulio Meotti, šéfredaktor kultúrnej rubriky talianskych novín Il Foglio.

Všimol si jeden zarážajúci jav, ktorým je ľahostajnosť západných médií aj verejnosti voči zločinom islamistov na jednej strane a ich rýchlosť v kritizovaní Izraela na strane druhej. Ako keby sa báli radikálneho islamu a jeho reakcie, zatiaľ čo židovský štát je pre nich pomerne ľahko zasiahnuteľným „bezpečným cieľom“. Meotti sa obáva toho, že tento postoj môže mať pre Európu fatálne následky: „Ak mohlo byť východné kresťanstvo tak ľahko vyhladené, západná Európa bude ďalšia na rade,“ napísal.

Organizácia Media Research Center zistila, že vo vysielaní amerických TV staníc dostala správa o zabití jednej gorily šesťnásobne väčší priestor ako správa o tom, že Islamský štát dal odrezať hlavy 21 koptských kresťanov na pobreží Líbye. Ako je možné, že smrť zvieraťa zasiahne západnú verejnosť silnejšie ako smrť napríklad 19 jezídskych dievčat, ktoré boli zaživa upálené v klietke, lebo sa odmietli stať sexuálnymi otrokyňami džihádistov? O hrdinskej smrti popredného sýrskeho archeológa Chálida al Assada, ktorý odmietol bojovníkov ISIS sprevádzať po vykopávkach v Palmýre, sa dozvedelo iba málo ľudí. Od obrázkov, ktoré ukazovali, ako ho sťali a jeho telo zavesili hore nohami, sa západné médiá s hrôzou odvrátili.

Dnešná západná spoločnosť, ktorá žije v bezpečí a je zvyknutá na pohodlie, má, zdá sa, vážny problém. Z jej povedomia sa vytratil kresťanský dôraz na existenciu Boha a jeho Slova ako objektívnej mierky vecí. O skutočných problémoch nechce počuť alebo sa ich snaží nevidieť. Ľudia protestujú za lepší život, ďalšie a ďalšie sociálne výhody, prípadne za práva slobodného uspokojovania rôznych svojich vášní, ale veľmi nerozmýšľajú o problémoch, ktoré nás bytostne ohrozujú. Moderní Európania túžia po zábave a pôžitkoch, pričom nie sú ochotní bojovať za akékoľvek hodnoty alebo čokoľvek obetovať pre vyššie ciele. Tento trend „pštrosej taktiky“ sa veľmi skoro môže ukázať ako samovražedný.

Na jednej strane vidíme ľahostajnosť, na druhej nárast extrémizmu ako prirodzenej reakcie zúfalých. Európanom, hlavne mladej generácii, by prospelo započúvať sa do hlasov ľudí z Blízkeho východu, predovšetkým kresťanov a Židov. Potom možno pochopia, že hodnoty, ktoré dnes s takou samozrejmosťou používame, ako sloboda, pokoj a relatívna prosperita nie sú samozrejmosťou. Vybudovali ich ľudia na základe uplatňovania overených princípov a hodnôt, za ktoré boli ochotní bojovať a mnohé obetovať. Skoro môže nastať čas, kedy budeme vyskúšaní, či sme tieto hodnoty ochotní aj brániť. Krajiny strednej Európy si zatiaľ nevedú zle, na nás, kresťanoch, je, aby sme sa usilovali, nech to tak ostane aj naďalej. Ako na to? Modlitbou, kázaním Krista našim národom a, samozrejme, tiež angažovaním sa vo veciach verejných.


Späť na správy