Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 21.11. 2016

Návšteva Davida Hathawaya a úvahy o stave náboženskej slobody na Východe aj na Západe

Počas tohto týždňa stihol Nicolas Sarkozy prehrať pravicové primárky a vyradil sa tak z možného boja o svoj návrat do úradu francúzskeho prezidenta. Angela Merkelová ohlásila, že bude kandidovať aj v nasledujúcich voľbách a opäť sa pousiluje o kreslo nemeckej kancelárky. Jej ľavicovým protikandidátom pravdepodobne bude Martin Schulz, o čom jeden slovenský politický komentátor prehlásil, že je to podobné, ako keby v USA proti sebe kandidovali Hillary a Bill Clintonovci. Ruský prezident Vladimír Putin sa zišiel s odchádzajúcim prezidentom Barackom Obamom a vo svojej domovine, matičke Rusi, vyhlásil ťaženie proti korupcii, ktorému ako prvý padol za obeť minister hospodárstva Alexej Uljukajev. Týždeň to bol teda pomerne pestrý, na mňa však urobila najväčší dojem návšteva 84-ročného britského evanjelistu Davida Hathawaya v našich zboroch. David, ktorý už vyše 60 rokov káže evanjelium v krajinách bývalého komunistického bloku, svoje odhodlanie slúžiť národom východnej Európy v područí totalitných systémov dokázal aj počas svojho asi ročného väznenia v bývalom Československu.

David Hathaway je živým dôkazom, že hoci človek môže byť fyzicky v pokročilom veku, duchovne a duševne dokáže byť stále energickým mladíkom, plným Božieho ohňa a túžby ešte dlho slúžiť Pánovi. Keď som ho počúval, opäť som sa posilnil v presvedčení, že najdôležitejšou vecou na svete je kázať evanjelium. A tu sa vlastne dostávame k otázke, o ktorej chcem dnes písať. To najcennejšie, čo v naše krajine máme, je sloboda kázať evanjelium. Z hľadiska večnosti je to dôležitejšie ako miera korupcie alebo kvalita občianskeho života. Za nedostatkami ľudskej spoločnosti sa vždycky skrýva hriech a jediným liekom na hriech je Ježiš Kristus a jeho dielo spasenia.

Brata Davida na jeho ceste sprevádzal tím ľudí pochádzajúcich z Ruska a niektorých bývalých republík Sovietskeho zväzu. Samozrejme, že sme sa ich spýtali na nový ruský „protiteroristický zákon“, ktorého súčasťou sú paragrafy zakazujúce evanjelizáciu a povoľujúce kázanie Božieho slova výhradne v kostoloch a modlitebniach štátom uznaných cirkví. Na našu otázku, či je to naozaj tak, odpovedali, že áno a dokonca dodali, že ani neexistuje žiaden spôsob, ako tento zákaz obísť. David Hathaway povedal, že svoje veľké evanjelizačné kampane, známe pod názvom Festival života, už v Rusku jednoducho nesmie usporadúvať. Toto ale nebola jediná znepokojujúca správa, ktorú sme sa od neho dozvedeli. Útok na slobodu kázať evanjelium prebieha v masívnej miere aj na Západe. V Anglicku sa vraj pastori zborov obávajú otvorene kázať evanjelium, aby neboli obvinení z extrémizmu. Kresťania majú vo Veľkej Británii zakázané zvestovať evanjelium na pracovisku, dokonca v práci nesmú verejne nosiť ani krížik na krku. Brat Hathaway spomenul, že v Londýne je celý tím kresťanských právnikov, ktorý sa nevenuje ničomu inému ako zastupovaniu kresťanov, ktorí boli kvôli praktizovaniu svojej viery vyhodení zo zamestnania. Je poburujúce, že obmedzenia, ktoré tvrdo dopadajú na kresťanov, vôbec nezasahujú moslimov, ktorých vraj za šírenie ich viery nikto nepostihuje a ktorí sú v boji za svoje náboženské práva oveľa razantnejší ako miestni kresťania.

Celý problém je nesmierne zaujímavý. Na Východe vládne konzervatívny hodnotový systém, oveľa bližší kresťanským hodnotám, no občianske a náboženské slobody bývajú často obmedzované a evanjelium sa nesmie kázať bez povolenia úradov. Na liberálnom Západe sú občianske slobody garantované, no biblický svetonázor často býva považovaný za netolerantný a spiatočnícky. Vyzerá to, že v oboch zriadeniach sú kladené prekážky kázaniu evanjelia, zvesti, ktorá je „Božou mocou na spasenie pre každého veriaceho“.

U nás sa zatiaľ úspešne bránime jednému aj druhému extrému. Vďaka Bohu za krajiny strednej Európy!


Späť na správy