Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 18.12.2017

Mať správne nastavené priority sa vždy oplatí

Dnešná doba je výrazne orientovaná na výkon. Spoločnosť tlačí na človeka, aby všetko podriadil výsledkom a kvalita ľudského života stojí niekde bokom. Veľa ľudí hovorí o tom, že sa cítia naháňaní a nemajú čas na seba ani na svojich blízkych. S týmto stavom zároveň nevedia alebo nechcú nič urobiť, lebo sa domnievajú, že keď zvoľnia svoje nasadenie alebo zmenia svoje priority, nebudú úspešní a nebudú akceptovaní. Svoje priority by sme však nemali prispôsobovať tomu, ako na nás tlačí naše okolie, ale tomu, čo je naozaj správne.

Krásnym príkladom človeka, ktorý to urobil, je známa slovenská športovkyňa Anastázia Kuzminová. Táto elitná biatlonistka už niekoľko ráz uprednostnila rodinu a deti pred kariérou a dnes je líderkou svetového pohára v biatlone.

V období, keď ešte pretekala za ruskú reprezentáciu, jej bolo povedané, že ak chce pretekať v reprezentácii, nesmie otehotnieť. Ona však otehotnela, lebo jej túžbou bolo mať rodinu a deti. Nasledovalo vylúčenie z ruskej reprezentácie a rozhodnutie presťahovať sa s manželom na Slovensko, kde aj získala štátne občianstvo. Narodil sa im syn a zakrátko, v roku 2010, prišlo olympijské zlato a striebro z olympiády vo Vancouveri a po štyroch rokoch na olympiáde v Soči pridala Nasťa do zbierky slovenských olympijských medailí ďalšie zlato.

Medzitým som mal možnosť sa s našou olympioničku veľakrát stretnúť, lebo naše deti chodia do rovnakej triedy na jednej banskobystrickej základnej škole. Nikdy na mňa nepôsobila dojmom nafúkanej celebrity, práve naopak, vždy pôsobila veľmi skromne, milo – ako príjemná mladá dáma, pre ktorú je jej rodina oveľa viac ako športová kariéra. Potom prišlo ďalšie tehotenstvo a v roku 2015 sa Kuzminovcom narodila dcérka Olívia. Vtedy si mnohí mysleli, že Nasťa už zostane pri úlohe matky a zavesí biatlonovú malorážku na klinec.

V týchto dňoch sa blíži záver roka 2017, onedlho bude ďalšia olympiáda a Nasťa je späť. Na športových weboch vychádzajú články, ktoré reagujú na jej momentálnu formu vedúcej pretekárky svetového pohára a hovoria, že momentálne nemá v biatlone konkurenciu. Ak bude dobre strieľať, mala by vyhrávať. V tom všetkom ju podporuje šťastná rodina.

Na Nastinom príklade vidíme, že uprednostniť dobré a správne veci pred kariérou a požiadavkami okolia sa vždy oplatí. Svet je plný veľmi úspešných ľudí, ktorých rodinný život je v dezolátnom stave. Keď je však v poriadku to, čo je naozaj dôležité, ostatné úspechy sa dostavia. A keby aj nie, človek vie byť šťastný i bez nich.

Hoci v tomto príbehu nejde o duchovné veci, to, čo sa stalo, sa veľmi podobá jednému biblickému princípu, ktorý je tiež o schopnosti vybrať si to, čo je naozaj dôležité: „Veď čo osoží človeku, ak získa aj celý svet, ale premárni svoj život?“ (Mk 8,36)


Späť na správy