Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 5.2.2018

Nešťastný poľský zákon

V Poľsku schválili kontroverzný zákon, ktorý hovorí: „Ktokoľvek obviní verejne a bez dôkazov poľský národ alebo poľský štát zo zodpovednosti, alebo podielu viny na nacistických zločinoch spáchaných nemeckou Treťou ríšou, alebo na iných zločinoch proti mieru a humanite, alebo vojnových zločinoch, alebo bude iným spôsobom hrubo znižovať vinu skutočných páchateľov, bude odsúdený k pokute alebo trestu väzenia do troch rokov.“

Je zjavné, že cieľom tejto legislatívnej úpravy je chrániť poľský národ pred jeho akýmkoľvek spájaním s holokaustom. Je prirodzené, že reakcia Izraela na seba nenechala dlho čakať. Izraelské ministerstvo zahraničia zverejnilo vyhlásenie, v ktorom hovorí: „Zákon nepomôže odhaľovaniu historických právd, naopak môže poškodiť akademickú slobodu a zabrániť diskusii o odkazu druhej svetovej vojny“.

Historická pravda, veľakrát zdokumentovaná a opísaná, je v tomto prípade jednoznačná. Je nad slnko jasnejšie, že nacistické vyhladzovacie tábory na poľskom území boli nemecké a je pochopiteľné, že Poliakom vadia označenia typu „poľské koncentračné tábory“, no prijatie takéhoto zákona tento problém nerieši, ale ešte viac komplikuje. Spomínaná historická pravda totiž rovnako zreteľne svedčí o antisemitizme mnohých Poliakov, mimochodom veľmi typickom pre slovanské národy východnej Európy. Aj v Poľsku boli ľudia, ktorí nacistom ochotne pomáhali a robili pogromy na celé židovské dediny. Väčšina Poliakov samozrejme pod nadvládou nacistov trpela a nemala s antisemitskou vraždiacou mašinériou nič spoločné, no zakázať hovoriť a písať o akejkoľvek vine Poliakov na nacistických zverstvách je veľmi nebezpečné.

Predstavte si napríklad nejakého poľského študenta histórie, ktorý by skúmal holokaust a publikoval by výpovede pamätníkov, ktoré by obvinili nejakých Poliakov z podielu na nacistických zločinoch. Takýto akademik by mohol byť podľa nového poľského zákona veľmi ľahko obvinený a stíhaný.

Nový poľský zákon je príkladom potláčania pravdy v mene ochrany povesti vlastného národa. Iba schopnosť postaviť sa čelom temným udalostiam vlastnej minulosti pomôže národu vytvoriť lepšiu budúcnosť. Nemcom sa to po druhej svetovej vojne celkom podarilo, Poliaci prijatím takéhoto zákona žiaľ robia krok nešťastným smerom.

Nešťastné okolnosti tejto situácie dokresľuje fakt, že v posledných dňoch sa izraelská ambasáda vo Varšave stala terčom vlny antisemitských emailov a správ na sociálnych sieťach. V druhej svetovej vojne bol porazený nacizmus, antisemitizmus tu však stále je a opakovane sa hlási o slovo. Niekedy sa dokonca prezlieka do kresťanského plášťa a to je smutné.

 


Späť na správy