Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 21.3.2018

Čo dokáže ulica

Udalosti posledných týždňov nám ukazujú, že veci, ktoré boli do nedávna nie len nemožné, ale dokonca nepredstaviteľné, sa môžu pomerne ľahko zmeniť.

Stačila popri tom pomerne jednoduchá vec. Ľudia, ktorí sa už nedokázali nečinne pozerať na stav vecí verejných na Slovensku, vyšli do ulíc. Začali to študenti, pridali sa dospelí, muži a ženy, mladí, starí, celé rodiny.

Ako postupne narastalo napätie a arogantné kroky tandemu Fico - Kaliňák vyhnali do ulíc desaťtisíce ľudí, stalo sa nemožné. Obidvaja spomenutí páni boli donútení opustiť svoje vládne funkcie. Úprimne povedané, takýto výsledok by si pred časom nebol býval predstavil ani ten najväčší optimista.

Róbert Fico si neodpustil poznámku o tom, že on nikde neodchádza a bude aj naďalej riadiť veci ako predseda najsilnejšej parlamentnej strany. To samozrejme môže, lebo stále platí, že je aktuálnym víťazom volieb a v parlamente disponuje (spolu so SNS) blokačným počtom poslancov, bez ktorých predčasné voľby jednoducho nemôžu byť vyhlásené. Inými slovami povedané, k volebným urnám skorej ako o dva roky pôjdeme len v prípade, že to budú Smer a SNS chcieť.

Prezident Andrej Kiska si uplatnil výhradu voči niektorým nominantom novej vlády Petra Pellegriniho, a tým ukázal svoje odhodlanie trvať na tom, že zmeny majú byť ozajstnými zmenami a nie iba kozmetickými úpravami. Pozitívne je, že designovaný premiér sa rozhodol prezidentovi vyhovieť a navrhne nových kandidátov. Na takéto pokorné správanie sme pri politikoch Smeru doposiaľ neboli zvyknutí. Tento malý zázrak spôsobilo odhodlanie už spomenutých desaťtisícov protestujúcich ochotných opakovane mrznúť na námestiach slovenských miest.

Ak Kiska prijme Pellegriniho nových kandidátov, výsledkom by mohla byť vláda akceptovateľná aj pre protestujúcu verejnosť. Či to bude tak, uvidíme v piatok.

A nezabudnime sa za našu krajinu modliť. Je to oveľa lepšie ako frflať. Veď Písmo hovorí: „Požeh­naním úp­rim­ných ľudí statočných sa vy­vyšuje mes­to, a ús­tami bez­božníkov sa borí.“ (Pr 11,11; ROH)


Späť na správy